Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόσωπο: Ακίλα Ασίφι

Μια δασκάλα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην εκπαίδευση των κοριτσιών που προέρχονται από οικογένειες Αφγανών προσφύγων τιμάει φέτος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν, γνωστό παλιά ως μετάλλιο Νάνσεν.

Αφού εγκατέλειψε μαζί με την οικογένειά της την Καμπούλ το 1992, η 49χρονη σήμερα Ακίλα Ασίφι κατέληξε να ζει στον απομακρυσμένο καταυλισμό προσφύγων του Κοτ Χάντνα στην περιοχή Πουντζάμπ του Πακιστάν, στην οποία τα περισσότερα κορίτσια αποκλείονται από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Παρά τους λιγοστούς πόρους που είχε στη διάθεσή της, η Ασίφι κατάφερε να πάρει με το μέρος της την κοινότητα και να πείσει τους γονείς των κοριτσιών να στείλουν τις κόρες τους στο σχολείο, στις τάξεις που έστηνε η ίδια σε σκηνές.

Με το βραβείο αυτό έχει τιμηθεί στο παρελθόν η Έλινορ Ρούζβελτ και ο Λουτσιάνο Παβαρότι. Η τελετή της απονομής του βραβείου αυτού, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων, θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στη Γενεύη. Το χρηματικό έπαθλο έχει ως στόχο να συμβάλει συμπληρωματικά στην εργασία του ανθρώπου που τιμάται.

Η έλλειψη ευκαιριών για τη μόρφωση των κοριτσιών στην περιοχή αυτή έγινε ευρέως γνωστή μετά τηνΜαλάλα Γιουσαφζάι, μια Πακιστανή έφηβη που τιμήθηκε με το περσινό Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της να προωθήσει το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση. Η Γιουσαφζάι είχε πέσει θύμα ενός Ταλιμπάν, ο οποίος την είχε πυροβολήσει στο κεφάλι το 2012.

Σήμερα 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζουν στην εξορία, απαρτίζοντας βάσει του αριθμού τους τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με την UNHCR.

Μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, εκατομμύρια Αφγανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους, όπου ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει ασφάλεια. Πρόσφατα οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ένα νέο κύμα επιθέσεων στην Καμπούλ, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 50 ανθρώπων και όξυνε τις σχέσεις ανάμεσα στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι παρέχουν και η μία και η άλλη καταφύγιο στους Ταλιμπάν και άλλους ισλαμιστές μαχητές που πραγματοποιούν επιθέσεις στο έδαφός τους αντίστοιχα. Και οι δύο πλευρές απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές.

Πηγή: ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου