Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αεροπορικές εταιρίες και καλύτερη εξυπηρέτηση ταξιδιωτών με αναπηρία.

Ένας νέος οδηγός από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ορίζει με σαφήνεια τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών στις επαφές τους με τους ταξιδιώτες που έχουν αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία απέστειλε οδηγίες προς τις αεροπορικές εταιρείες αυτό το καλοκαίρι προσδιορίζοντας τις ευθύνες τους βάσει του σχετικού νόμου. Ο οδηγός αυτός αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους φορείς The Arc και Autistic Self Advocacy Network. Το κείμενο ορίζει νέες απαιτήσεις, αλλά αποσαφηνίζει τους υφιστάμενους κανόνες για τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιώτες.

"Τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα έγγραφο που θα εστιάζει στις αναπτυξιακές αναπηρίες και θα βοηθάει τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τα άτομα με άλλες αναπτυξιακές διαταραχέςνα μάθουν τα δικαιώματά τους» ανέφερε το Υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ένα 15-χρονο κορίτσι με αυτισμό και η οικογένειά της πετάχτηκαν έξω από μια πτήση της United Airlines όταν η μητέρα της εφήβου ζήτησε ένα ζεστό γεύμα για να ηρεμήσει το παιδί. Το περιστατικό, το οποίο συγκέντρωσε την προσοχή της κοινής γνώμης, οδήγησε το Autistic Self Advocacy Network να ζητήσει διευκρινίσεις από το Υπουργείο Μεταφορών σχετικά με τις ευθύνες που έχουν οι αεροπορικές εταιρίες όταν εξυπηρετούν επιβάτες με αυτισμό και άλλες αναπηρίες.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανόνες, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση ή να απομακρύνουν έναν επιβάτη με αναπηρία από μια πτήση εάν πιστεύουν ότι το άτομο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των άλλων επιβατών και δεν μπορεί να βρεθεί λύση με τροποποίηση των τυπικών διαδικασιών. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση- δράση δεν μπορεί να ληφθεί μόνο με βάση έναν υποτιθέμενο κίνδυνο που συνδέεται με τη διάγνωση ενός ατόμου, διευκρινίζει το Υπουργείο Μεταφορών.

Για παράδειγμα, το έγγραφο αναφέρει ότι ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πτήση, αν κλωτσάει συνέχεια το κάθισμα του μπροστινού επιβάτη και δεν μπορεί να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο προβλημα μετακινώντας το σε κάποια άλλη θέση όπου δεν θα επηρεάζει τους άλλους. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, αν σε ένα άτομο απαγορευτεί η είσοδος σε μια πτήση λόγω της αναπηρίας του, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να παρέχει γραπτή επεξήγηση εντός 10 ημερών για το συμβάν και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Οι οδηγίες αυτές ωθούν τις αεροπορικές εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη τους την αναπηρία ενός επιβάτη κατά την επικοινωνία μαζί του. Προσφέρουν επίσης στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών πληροφορίες σχετικά με τις αναπτυξιακές διαταραχές και δίνουν παραδείγματα των πιο κοινών συμπεριφορικών και επικοινωνιακών δυσκολιών και τρόπων αντιμετώπισής τους. 

Οι ταξιδιώτες με αναπηρία μπορούν να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες πριν από την προγραμματισμένη πτήση τους για να συζητήσουν σχετικά με τις προβλεπόμενες ανάγκες τους, τόσο στο αεροδρόμιο, αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου