Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Νήπια και αλτρουισμός

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τον αλτρουισμό στην νηπιακή ηλικία διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα Jonas G. Miller του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Davis. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες, αν όχι μοναδική, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά μικρής ηλικίας (νήπια με μέσο όρο ηλικίας 4 ετών) , καθώς οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν την έννοια του αλτρουισμού (οφέλη, κίνητρα) σε ενήλικες. 

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 74 νήπια από διαφορετικά κοινωνικο- οικονομικά υποβαθρα. Ο ερευνητής εξηγούσε στα παιδιά ότι έχουν κερδίσει 20 μάρκες που θα μπορούν μετά από λίγη ώρα να τις ανταλλάξουν με ένα όμορφο δώρο. Παράλληλα, τους έλεγε ο ίδιος είχε μια δεύτερη δουλειά σε ένα νοσοκομείο, όπου δούλευε με πολύ άρρωστα παιδιά που δεν μπορούσαν να έρθουν στο εργαστήριο για να διεκδικήσουν και αυτά δώρα. Έτσι, τους πρότεινε, αν ήθελαν, να δώσουν ένα μέρος από τις μάρκες τους σε αυτά τα παιδιά, βάζοντάς τις σε ένα κουτί που υπήρχε λίγο πιο εκεί. Ο ερευνητής τούς έλεγε ότι μπορούν να δώσουν όλες τις μάρκες τους, κάποιες από αυτές ή ακόμα και καμία και στη συνέχεια έφευγε από το δωμάτιο για να αφήσει τα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους και αν θέλουν να τοποθετήσουν κάποιες μάρκες στο κουτί. Όταν επέστρεφε, χωρίς να μετρήσει τις μάρκες ή να πει τίποτα σχετικό στα παιδιά σχετικά με την απόφαση και την πράξη τους, έπαιρνε το κουτί και έφευγε. Διαπιστώθηκε ότι τα νήπια που προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες ήταν λιγότερο πρόθυμα να δώσουν τις μάρκες τους σε σχέση με τα παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες με μικρότερα εισοδήματα. Τα παιδιά επομένως που προέρχονταν από τα χαμηλότερο οικονομικά στρώματα έδειχναν υψηλότερα επίπεδο αλτρουισμού. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να ερμηνευτούν μερικώς από τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών έδειξαν ότι οι πλούσιοι γονείς διδάσκουν τα παιδιά τους τις αξίες της αυτονομίας και του ατομικισμού, ενώ εκείνοι που είναι λιγότερο εύποροι ασχολούνται περισσότερο με την καλλιέργεια του σεβασμού- ευγένειας και της υπακοής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υφιστάμενη «κουλτούρα της αυτο-εστίασης» των πλουσίων, θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, θα το βρείτε σε ελεύθερη μορφή στο http://pss.sagepub.com/content/26/7/1038.full.pdf+html

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου