Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Διεθνής επιτυχία Ελλήνων καθηγητών φυσικών επιστημών στο πανευρωπαϊκό Science on Stage

Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε βραβεία και διακρίσεις στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ "Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe), που έγινε στο Queen Mary University στο Λονδίνο, από 17 έως 20 Ιουνίου 2015. Το πρόγραμμα "Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" έχει στόχο την αντιμετώπιση του επιστημονικού αλφαβητισμού και την προσέλκυση των νέων στις Φυσικές Επιστήμες. 

Στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ, που φέτος είχε θέμα "Διαφωτίζοντας την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών" (Illuminating Science Education), οι Έλληνες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν, μαζί με 400 συναδέλφους τους από 24 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά, σε συμπόσια και επιδείξεις των κατασκευών τους. 

Η εργασία με θέμα "Το οπτικό σύστημα του οφθαλμού", των Μαργαρίτη Αντωνίου και Μαράκη Γεωργίου, κέρδισε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών στην κατηγορία "Η Επιστήμη και ο Βιώσιμος Κόσμος μας" (Science and Our Sustainable World). Βίντεο της εργασίας παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση: http://www.science-on-stage.eu/page/display/4/14/0/festival-2015. 

Επίσης, επελέγησαν από την Διεθνή Επιτροπή του προγράμματος και παρουσιάσθηκαν οι εξής εργασίες: α) Η ομαδική εργασία με θέμα "Oberpfaffenhofen, έχουμε πρόβλημα!": Μία διερευνητική μελέτη της εκπομπής, διάδοσης και λήψης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με μία συσκευή βίντεο (VCR) και μία αναλογική τηλεόραση», με εκπρόσωπο της ομάδας τον Θεόδωρο Πιερράτο, ως Presentation (σε ολομέλεια). β) H ατομική εργασία με θέμα "Καταγραφή τροχιών με φως. Σχήματα Lissajous, απλή αρμονική ταλάντωση και διακροτήματα. Τρεις εφαρμογές του φωσφορισμού στην μηχανική", του Παναγιώτη Λάζου, ως workshop. γ) H ομαδική εργασία με θέμα "Μελέτη, Σχεδιασμός και Κατασκευή Τηλεχειριζόμενου Υποβρύχιου Οχήματος", με εκπρόσωπο της ομάδας τον Πέτρο Πούτο, ως μία από τις τέσσερεις εργασίες που παρουσιάσθηκαν με λεπτομέρεια στους Υπουργούς Παιδείας, στους Ευρωβουλευτές και στους πρεσβευτές των συμμετεχόντων χωρών που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του VIP tour. Βιντεοσκοπήθηκε και θα παρουσιασθεί από βρετανικά και αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα. Βίντεο της εργασίας παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση: http://www.science-on-stage.eu/page/display/4/14/0/festival-2015

Όλες οι εργασίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών προσκλήθηκαν να παρουσιασθούν στους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, της Τσεχίας, της Τουρκίας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Αυστρίας. Επίσης, βραβεύτηκε η Τσιτοπούλου - Χριστοδουλίδη Ευγενία για τις προσπάθειές της, από το 2000 έως σήμερα, να εμπνεύσει, να εμψυχώσει και να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Σημειώνεται ότι, έως σήμερα, η Ελλάδα έχει βραβευτεί στις έξι από τις οκτώ διοργανώσεις του προγράμματος. Στις εκδηλώσεις του προγράμματος, από την έναρξή του, το 2000, έως σήμερα, έχουν συμμετάσχει 100.000 καθηγητές και επιμορφωτές καθηγητών από 24 ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά. 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επεξεργάζονται και παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, νέες μεθόδους διδασκαλίας και πειραματικές κατασκευές που αναζωογονούν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που συντονίζεται σε κάθε χώρα από μια εθνική επιτροπή, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και οι καλύτερες προτάσεις επιλέγονται για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ. 

Το φεστιβάλ ήταν η κεντρική εκδήλωση του προγράμματος "Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη", που διαρκεί από τον Απρίλιο 2013 μέχρι τον Αύγουστο 2015. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων "Physics on Stage" και "Science on Stage". 

Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ έκανε ο Αντιπρύτανης του Queen Mary University. Διαβάστηκε χαιρετισμός προς τους συμμετέχοντες του European Commissioner of Science and Research. Το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν 400 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλανδία και ο Καναδάς. 

Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι καθηγητές: 1) Αρμενάκης Ιωάννης, ηλεκτρολόγος, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας, 2) Λάζος Παναγιώτης, φυσικός, 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο), 3) Λεμπέση Ελένη, χημικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα, 4) Μαργαρίτης Αντώνιος, χημικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, 5) Μαράκης Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, 6) Νικολαΐδης Αριστομένης, φυσικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα, 7) Πανταζής Γεώργιος, φυσικός, Μουσικό Σχολείο Λαμίας, 8) Πατσιλινάκου Ευδοκία, χημικός, Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, 9) Πιερράτος Θεόδωρος, φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου, 10) Πούτος Πέτρος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός ΤΕΙ, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας, 11) Ποτηριάδου Ευγενία, φυσικός, 1ο και 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου, 12) Σαμαντά Αγγελική, δασκάλα, 27ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών, 13) Τσιτσιμπής Βασίλειος, φυσικός, 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας και 14) Τσιτοπούλου - Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος "Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο-Ευρώπη" και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής. Τις εργασίες του φεστιβάλ παρακολούθησε και ο Γάτσιος Ιωάννης, φυσικός, τέως υπεύθυνος ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης. 

Σημειώνεται ότι οι 11 καλύτερες ελληνικές προτάσεις, μεταξύ 180 συμμετοχών, επελέγησαν στον κεντρική ελληνική εκδήλωση, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό, που οργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη" (Science on Stage - Europe). 

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα γίνει 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2017 στο Debrecen στην Ουγγαρία και η ελληνική εκδήλωση επιλογής των εργασιών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ αυτό θα γίνει τον Νοέμβριο 2016 στην Αθήνα.

Πηγή: www.diorismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου