Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Μπαλέτο και παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Όταν η Nathalia, η μητέρα της μικρής Pearl, έγραψε στο New York City Ballet ζητώντας να δεχτούν και την κόρη της στο εργαστήριο χορού που διοργάνωναν, σίγουρα δεν περίμενε μια τόσο θερμή ανταπόκριση. 


Τα προγράμματα του New York City Ballet για τα παιδιά περιλαμβάνουν λίγες συναντήσεις, όπου οι μικροί λάτρεις του μπαλέτου αλληλεπιδρούν με καταξιωμένους χορευτές προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσουν την τεχνική τους, αλλά να γνωρίσουν περισσότερο την μαγεία του χορού και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στις χορευτικές τους δεξιότητες. 

Στην περίπτωση της Pearl, η συμμετοχή της σε ένα τέτοιο πρόγραμμα φάνταζε εκ πρώτης όψεως αδύνατη. Το κοριτσάκι έχει εγκεφαλική παράλυση, γεγονός που επηρεάζει τις κινήσεις της, τον μυϊκό της έλεγχο, τον κινητικό συντονισμό, την στάση σώματος, την ισορροπία, τα αντανακλαστικά, αλλά και την παραγωγή προφορικού λόγου. Η μητέρα της, ωστόσο, ήθελε να της χαρίσει στιγμές απλής χαράς και διασκέδασης έξω από τα πλαίσια των θεραπευτικών παρεμβάσεων, κάνοντας κάτι που της αρέσει πολύ και δίνοντάς της την ευκαιρία να “γίνει” για λίγο μπαλαρίνα. Έγραψε το γράμμα λέγοντας ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων απλά η κόρη της θα απορριπτόταν. Η αντίδραση όμως των υπευθύνων του προγράμματος την ξάφνιασε. Όχι μόνο δεν απέρριψαν την πρότασή της, αλλά οργάνωσαν 4 εργαστήρια χορού για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Θέλοντας να χαρίσουν στα παιδιά μια αξέχαστη εμπειρία, οι διοργανωτές ζήτησαν την βοήθεια ενός ειδικού στην εγκεφαλική παράλυση, του Dr. Joseph Dutkowsky του Weinberg Family Cerebral Palsy Center του Comumbia University. Ο Dr. Dutkowsky δέχτηκε με ενθουσιασμό να καθοδηγήσει τους επαγγελματίες χορευτές που αρχικά ένιωθαν μεγάλο άγχος για το εγχείρημα που είχαν αναλάβει και αισθάνονταν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση βλέποντας τα παιδιά να αγωνίζονται για να ελέγξουν το σώμα τους. Τα πράγματα σύμφωνα με τον Dr. Dutkowsky ήταν απλά: πρόκειται για χορό και όχι για θεραπεία. Το παν ήταν τα παιδιά να αισθανθούν ελεύθερα!

Τα παιδιά πέταξαν ορθοπεδικά βοηθήματα και με τη βοήθεια των χορευτών άρχισαν να απολαμβάνουν την ελευθερία του χορού. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν περίμεναν τέτοιο ενθουσιασμό από τα παιδιά! Είχαν υποτιμήσει την αποφασιστικότητά τους να τα καταφέρουν, μια αποφασιστικότητα που τους έδινε και σωματική δύναμη. 

19 παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Και όλα αυτά χάρη σε ένα γράμμα μιας μαμάς που τόλμησε να ζητήσει κάτι που φαινόταν – μέχρι τότε- αδιανόητο. Και το πιο σημαντικό; Το New York City Ballet θα συνεχίσει το πρόγραμμά του για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Απόδοση του άρθρου A mom wrote a letter to the NYC Ballet about her daughter's disability. They responded gracefully.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου