Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΗΠΑ: Δασκάλα ειδικής αγωγής απολύθηκε επειδή πέταξε παιδί με αυτισμό σε κάδο απορριμμάτων.

Ένα σχολικό συμβούλιο στην Georgia αποφάσισε να τερματίσει τη σύμβαση εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής που κατηγορήθηκε ότι έβαλε ένα παιδί Β’ Δημοτικού με αυτισμό σε κάδο απορριμμάτων. 

Η Mary Katherine Pursley, δασκάλα στο Mt.Bethel δημοτικό σχολείο στο Marietta, δήλωσε στην ακροαματική διαδικασία ότι προσπαθούσε να ηρεμήσει το παιδί και όχι να του κάνει κακό. Ανέφερε ότι το παιδί ούρλιαζε και ήταν πολύ αναστατωμένο κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου και εκείνη προσπαθούσε να το κάνει να σταματήσει κρατώντας το πάνω από τον κάδο απορριμμάτων, «ταρακουνώντας τον γκρινιάρη», συγκρίνοντας τη συμπεριφορά του με τη συμπεριφορά του Oscar Grouch στο Sesame Street. 

«Η πρόθεσή μου δεν ήταν να τον βάλω στον κάδο απορριμμάτων, αλλά κατά κάποιον τρόπο να τον ταρακουνήσω πάνω από αυτόν», δήλωσε η Pursley σε μια ομάδα πρώην εκπαιδευτικών κατά την ακροαματική διαδικασία. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να τερματίσει το συμβόλαιο της εκπαιδευτικού για το σχολικό έτος 2015-2016. Οι δικηγόροι του εκπαιδευτικού συστήματος αποφάσισαν ότι η Pursley «είχε ακατάλληλη σωματική επαφή» με τον μαθητή. Η Pursley εργαζόταν στη συγκεκριμένη σχολική περιοχή για 21 χρόνια και πλέον βρίσκεται σε διοικητική άδεια με αποδοχές μετά το περιστατικό της 30ης Απριλίου. 

Η Pursley, 45 ετών, η οποία συνελήφθη και κατηγορήθηκε για βάναυση συμπεριφορά πρώτου βαθμού σε παιδιά. Κατηγορήθηκε ότι μίλησε με το θύμα για τον Όσκαρ τον Γκρινιάρη (Oscar the Grouch) και την απαράδεκτη/ σκουπιδένια συμπεριφορά του και του είπε ότι αν είχε συμπεριφορά για τα σκουπίδια, θα κατέληγε στον κάδο απορριμμάτων. Στη συνέχεια, η Pursley έπιασε το παιδί από τα πόδια, το αναποδογύρισε, άρχισε να το τραντάζει πάνω από τον κάδο και τελικά το κατέβασε μέσα σε αυτόν με το κεφάλι. Το αγόρι έκλαιγε, ούρλιαζε και της φώναζε να σταματήσει, ενώ η Pursley τον κρατούσε, όπως αναγράφεται στο ένταλμα σύλληψης. Στη συνέχεια τον άφησε κάτω στο πάτωμα. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από 2 άτομα και τον διευθυντή του σχολείου (της απογευματινής βάρδιας). Σύμφωνα με την αστυνομία, μάρτυρες της σκηνής έγιναν και άλλοι μαθητές της τάξης. 

Η Pursley αποφυλακίστηκε τον περασμένο μήνα, πληρώνοντας εγγύηση 5.000 δολάρια. Ο δικηγόρος της υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά της δεν ήταν ακατάλληλη και δεν θα έπρεπε να απολυθεί, καθώς χρησιμοποιούσε χαρακτήρες όπως τον Oscar του Sesame Street για να βοηθήσει τους μαθητές της να ηρεμήσουν. Σημείωσε, επίσης, ότι σε πρόσφατη αξιολόγησή της η εκπαιδευτικός κρίθηκε απόλυτα ικανή και αναγνωρίστηκε ότι έκανε καλά τη δουλειά της. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου