Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο μπορεί να είναι στην αρχή για ένα παιδάκι 2, 3 ή 4 ετών το πιάσιμο ενός μαρκαδόρου ή ενός μολυβιού; Δείτε μερικές δραστηριότητες όπου το παιδί έχει την ευκαιρία να σφίξει στα χέρια του διάφορα αντικείμενα αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη και καλύτερο έλεγχο στα δακτυλάκια του.
1) Παίξτε με τα μανταλάκια: Ζητήστε του να κρεμάει ρούχα ή ζωγραφιές σε ένα σκοινί (που βρίσκεται για παράδειγμα δεμένο σε 2 καρέκλες). Στα πιο μικρά παιδάκια μπορείτε να δώσετε ένα καλαθάκι με μανταλάκια και μετά να τους ζητήσετε να τα πιάσουν στο χείλος του καλαθιού. Τα πιο απαιτητικά παιδιά που πλήττουν εύκολα μπορούν να πιάνουν μανταλάκια στα ρούχα τους ενώ τα φοράνε (τα πιάνουν επάνω τους).
2) Αφήστε το να ζωγραφίσει με σφουγγαράκια ή πομ-πομ που τα βουτάει σε μπογιές, τα σφίγγει για να φύγει η πολλή μπογια (τα στραγγίζει) και στη συνέχεια τα σέρνει πάνω στο χαρτί.
3) Παίξτε με την πλαστελίνη
4) Πάρτε μία σύριγγα ζαχαροπλαστικής και ζητήστε από το παιδί να παίρνει νερό από το ένα δοχείο και να το αδειάζει στο άλλο.
5) Δώστε του μια μεγάλη τσιμπίδα από την κουζίνα, ένα μπωλ, ρίξτε στο πάτωμα πομ-πομ και ζητήστε του να τα πιάσει ένα – ένα με την τσιμπίδα και να τα βάλει μέσα στο μπωλ. Παρομοίως μπορείτε να ρίξετε αντικείμενα (πχ τουβλάκια, αυτοκινητάκια) σε μια μεγάλη λεκάνη με άμμο ή νερό και τα ζητήσετε από το παιδί να τα βγάλει πιάνοντάς τα με την τσιμπίδα.
6) Βάλτε το να πλύνει ένα – ένα τα παιχνιδάκια (αυτοκινητάκια, κούκλες, παπακια) μέσα σε μια λεκάνη με νερό και σαπουνάδα με ένα μικρό πινέλο, βουρτσάκι, οδοντόβουρτσα ή ένα μικρό σφουγγαράκι.
7) Ζητήστε του να σκουπίσει με το σφουγγάρι το τραπέζι, να καθαρίσει τα τζάμια με ένα πανί, να μαζέψει με ένα σκουπάκι μικρό τα ψίχουλα από το τραπέζι ή τα φύλλα από το μπαλκόνι.
8) Κάντε μαζί νόστιμους χυμούς: Δώστε στο παιδί σας να στίψει πορτοκάλια ή λεμόνια σε μη ηλεκτρικό στίφτη και αν θέλετε στολίστε τους και με ένα φυλλαράκι δυόσμο.
9) Φτιάξτε μπισκότα μαζί και ζητήστε από το παιδί να τα καλύψει με σιρόπι σοκολάτας που έχετε τοποθετήσει σε μαλακό μπουκάλι ή σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου