Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Μπορείς να καταλάβεις αν ένα παιδί είναι χοντρό;

Το 94,9% Αμερικανών γονέων πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει το σωστό βάρος για την ηλικία και τον σωματότυπό του. Δυστυχώς, αυτή η αντίληψη απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και μπορεί να κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα, όσο αφορά την υγεία του πληθυσμού της ισχυρότερης χώρας στον πλανήτη.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα ειδικών οι οποίοι ανέλυσαν μελέτες που έγιναν με διαφορά δύο δεκαετιών. Ειδικότερα, οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 1988 έως το 1994, σε παιδιά 2-5 ετών από όλες τις ΗΠΑ, και νεότερη αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2007 και 2012.

Και στις δύο μελέτες, οι γονείς των παιδιών είχαν κληθεί να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση:

Πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι: 
υπέρβαρο
λιποβαρές
στο σωστό βάρος
δεν γνωρίζω

Η νέα έρευνα συνέκρινε τις απαντήσεις των γονέων με τα πραγματικά δεδομένα.

Αν και με την πρώτη ματιά, η αντίληψη των γονιών δεν φάνηκε να αλλάζει (κάθε μία από τις 4 απαντήσεις συγκέντρωσε περίπου τα ίδια ποσοστά και στις δύο μελέτες), η πραγματικότητα είναι ότι, επειδή εν τω μεταξύ ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έχει αυξηθεί, οι πιθανότητες οι γονείς να απαντούσαν σωστά ήταν 30% λιγότερες στην πιο πρόσφατη μελέτη, αναφέρει η Washington Post.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μεγάλο. “Έχουμε αλλάξει την αντίληψή μας σχετικά με το ποια είναι τα πρότυπα βάρους”, λέει στην Post ο Dustin T. Duncan, επικεφαλής της νέας έρευνας. “Αν κάθε παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, θα πιστέψεις ότι αυτό είναι φυσιολογικό”, προσθέτει, εξηγώντας έτσι, γιατί το 95% των Αμερικανών γονιών απαντά ότι το παιδί του έχει σωστό βάρος.

“Οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν, πλέον, να ξεχωρίσουν πώς μοιάζει ένα παιδί με υγιές βάρος, και οι γιατροί τους δεν τους βοηθούν να το καταλάβουν”, υπογραμμίζει ο Duncan, ο οποίος είναι βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Υγείας Πληθυσμού, στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone.

Η "απειλή" για τον γενικό πληθυσμό

Τα συμπεράσματα της ομάδας του καθηγητή Duncan, τα οποία δημοσιεύθηκαν online, στο περιοδικό Childhood Obesity (έκδοση Ιουνίου), περιλαμβάνουν έναν αριθμό δυσάρεστων διδαγμάτων.

Πάνω από όλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αδυναμία των γονέων να καταλάβουν αν τα παιδιά τους έχουν το σωστό βάρος στην ηλικία των 2-5 ετών, υποδηλώνει ότι όχι μόνο το πρόβλημα της παιδικής, αλλά και της γενικής παχυσαρκίας θα “βασανίζει” τις ΗΠΑ για αρκετό καιρό ακόμα.

“Γνωρίζουμε ότι τα υπέρβαρα νήπια τείνουν να γίνονται υπέρβαρα σχολιαρόπαιδα, αυτά τείνουν να γίνονται υπέρβαροι έφηβοι, και αυτό συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση”, σημειώνει ο Duncan.

Η Ευρώπη πρότυπο, αλλά για πόσο;

Τα παραπάνω, ενδεχομένως, προκαλούν εντύπωση σε έναν Ευρωπαίο. Χαρακτηριστικά, στορεπορτάζ της Washington Post για τη νέα έρευνα, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι όσοι Αμερικάνοι έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη ή στην Ασία ξέρουν ποιο είναι το υγιές βάρος. Ωστόσο, με τον αμερικάνικο τρόπο ζωής να εξαπλώνεται, ίσως είναι απλά ένα προειδοποιητικό καμπανάκι.

Πηγή: Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου