Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η Θεωρία των Πάντων (The Theory of Everything)

Η Θεωρία των Πάντων είναι μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς στον κινηματογράφο. Με 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ (τελικά απέσπασε το βραβείο για τον Α’ ανδρικό ρόλο) και έχοντας αποσπάσει Χρυσή Σφαίρα, βραβεία BAFTA και SAG για την ερμηνεία του Έντι Ρεντμέιν, είναι όχι μόνο μια από τις ωραιότερες ταινίας της χρονιάς, αλλά και μια από τις καλύτερες αυτοβιογραφικές ταινίες με βασικό θέμα την αναπηρία. 


Η υπόθεση του έργου απλή και προβλεπόμενη: η ζωή του μεγάλου αστροφυσικού από το 1963, την εποχή που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο (και λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειάς του) μέχρι τη δεκαετία του ’90. Ένα ταξίδι στην οικογενειακή ζωή και την επιστημονική πορεία του πιο λαμπρού μυαλού του αιώνα μας, που ξεκίνησε σαν αδιάφορος φοιτητής, ερωτεύτηκε, αρρώστησε, απελπίστηκε, ξαναβρήκε τη δύναμή του με τη βοήθεια της οικογένειάς του – και της φίλης του- , βρήκε το πάθος του στην έννοια του χρόνου, αμφισβήτησε τις μέχρι τότε θεωρίες με θάρρος και θράσος, παντρεύτηκε, προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα της ζωής του, έκανε 3 παιδιά, ξαναερωτεύτηκε - τη νοσοκόμα του -, χώρισε και συνέχισε να βγάζει την γλώσσα στην επιστήμη και την αναπηρία του. Ο νεαρός Χόκινγκ κερδίζει την συμπάθεια και τον σεβασμό των θεατών, χωρίς να προκαλεί σε καιμία σκηνή τον οίκτο τους. Το χιούμορ, η παιχνιδιάρικη διάθεση και ο σκανταλιάρικος χαρακτήρας του, η ευφυΐα, η αγάπη για τη ζωή, την επιστήμη και την οικογένειά του, ο συνεχής αγώνας για την ανακάλυψη της αλήθειας και την επιβίωσή του, δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο μια ιδιοφυΐας που έχει αλλάξει τη ροή της επιστήμης. 

Μια ταινία που βλέπεται με αμείωτο ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και συμβάλλει στην προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αναπηρία στις πραγματικές της διαστάσεις. Όχι σαν καταστροφή ή ανικανότητα, αλλά σαν μια διαφορετική μορφή κανονικότητας, όπου το άτομο ζει και δημιουργεί, χαίρεται και λυπάται, επιτυγχάνει και αποτυγχάνει, δίνει και παίρνει αγάπη, κερδίζει και χάνει... Μια ταινία που δείχνει όσα δεν δείχνουν οι άλλες. Τον Χόκινγκ να ερωτεύεται και να τον ερωτεύονται ενώ έχει μόνο δύο χρόνια ζωής, ενώ δεν μπορεί να κουνήσει κανένα μυ του σώματός του... Να κάνει τρία παιδιά και να ζει ευτυχισμένος σαν σύζυγος και σαν πατέρας. 

Ο Έντι Ρεντμέιν, ο 32χρονος Λονδρέζος ηθοποιός, μεταμορφώνεται σε Στίβεν Χόκινγκ και αποδίδει με μοναδικό τρόπο τον μεγάλο αστροφυσικό που άλλαξε όλα όσα γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα για τον κόσμο μας. Πέρα από την εξωτερική εμφάνιση του πρωταγωνιστή, που μοιάζει πολύ με τον Χόκινγκ, ο Ρεντμέιν αποδίδει τόσο ρεαλιστικά τη σωματική παραμόρφωση που προκαλεί η εκφυλιστική Νόσος του Κινητικού Νευρώνα και τα συναισθήματα του νεαρού Χόκινγκ, ώστε ο ίδιος ο Χόκινγκ δήλωσε ότι πολλές φορές αισθάνθηκε ότι έβλεπε τον ίδιο τον εαυτό του όταν παρακολούθησε για πρώτη φορά την ταινία. 

Περισσότερα στοιχεία για την ταινία (και την πλοκή της) μπορείτε να βρείτε εδώ.



Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου