Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μάνα, στείλε μου emojis για να τα βρούμε!


Οι εξελίξεις στην τεχνολογία τρέχουν και οι τρόποι επικοινωνίας αλλάζουν, τροποποιούνται και αποκτούν συνεχώς καινούριες μορφές. Τα χειρόγραφα γράμματα που κάποτε στέλνονταν με περιστέρι ή τοποθετούνταν σε ένα μπουκάλι και ρίχνονταν στη θάλασσα με βάρκα την ελπίδα, αντικαταστήθηκαν από τα sms, και αυτά με τη σειρά τους εκθρονίστηκαν από τα mms.

Το ταξίδι συνεχίζεται, τα κινητά γίνονται όλο και πιο έξυπνα με αποτέλεσμα μπροστά από την οθόνη μας να εμφανίζονται emojis. Δηλαδή, φατσούλες και άλλα χαριτωμένα εικονίδια, όπως για παράδειγμα κάποιο όχημα ή ένα ποτήρι κρασί, τα οποία διαφέρουν από τα emoticons και τα stickers.
Γιατί τα emojis κάνουν καλό στις σχέσεις γονέα-παιδιού;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με την περίεργη ηλικία της εφηβείας, και όχι μόνο, προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιο είναι το μυστικό που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γονείς να αναθερμάνουν τις σχέσεις και την επικοινωνία τους με τα παιδιά.

Και η μαμά να πάρει άλλο... αέρα!
Το μυστικό, λοιπόν, λένε, ακούει στη λέξη emojis, τα οποία φαίνεται να είναι ένας λακωνικός, χαριτωμένος και αρκετά cool τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επικοινωνήσει ο γονέας με το παιδί του. Κοινώς, το κλασικό τηλεφώνημα της μαμάς που προειδοποιεί "Να γυρίσεις με παρέα", μπορεί να αντικατασταθεί από ένα emoji, που απεικονίζει δύο ανθρώπους μαζί.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέτασαν τους περισσότερους πιθανούς τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να πραγματοποιηθούν από απόσταση. Όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις, το snapchat, το μήνυμα και τα emojis. Αυτό που "έπιασε" περισσότερο, εν τέλει, ήταν τα emojis!

Μάλιστα, τα συναισθήματα ήταν αμφίδρομα, με τους μεν (γονείς) και τους δε (εφήβους) να απολαμβάνουν την αποστολή και λήψη emojis.

Βέβαια, σε καμία των περιπτώσεων η ανωτέρω έρευνα δεν υποδηλώνει ότι οι σχέσεις γονέα-παιδιού μπορούν να "θεραπευθούν" αποκλειστικά μέσω των emojis, αλλά τουλάχιστον, αν ψάχνουμε έστω και έναν μικρό κώδικα επικοινωνίας, προσπαθώντας να αποφύγουμε τις πολλές λέξεις, εδώ που τα λέμε, μία χαρούμενη φατσούλα, είναι πάντα χαριτωμένη.

Τέρμα πια σε τέτοιες αντιδράσεις. Τουλάχιστον, μέχρι η μάνα να αρχίσει να στέλνει emojis ανά 5λεπτο
Και πόσο μάλλον, όταν σκέφτεσαι ότι η Ελληνίδα μάνα που έχει μάθει να φωνάζει στο τηλέφωνο (σε περίπτωση που δεν την ακούς), προσπαθεί καθήμενη σε έναν καναπέ να βρει το κατάλληλο emoji, για να εκφράσει αυτό που τόσο πολύ ποθεί να πει.

Η "πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία" σαφώς είναι αναντικατάστατη, αλλά αν για ακόμη μια φορά καταφέραμε να τσακωθούμε με τη μάνα μας, γιατί μέχρι και τα 25 μας συν, μας φωνάζει "πάρε τη ζακέτα σου" ή "στα 'λεγα εγώ", ένα emoji για να γλυκάνουν οι σχέσεις και μια αγκαλιά όταν επιστρέψουμε σπίτι, το αξίζει! Έτσι δεν ειναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου