Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Χορήγηση στοιχείων συμμαθητών σε γονέα μαθητή Δημοτικού Σχολείου

"Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση, σε γονέα μαθητή δημοτικού σχολείου, των στοιχείων των συμμαθητών του κατά το τρέχον και το προηγούμενο σχολικό έτος"

Τα παραπάνω αναφέρονται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης πατέρας μαθητή δημοτικού σχολείου ζήτησε με αίτησή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου του παιδιού του την χορήγηση στοιχείων των συμμαθητών του ανηλίκου τέκνου του Κ.Μ., «τόσο για το περασμένο σχολικό έτος, όσο και για το νέο» επειδή, κατά τον αιτούντα, δεν του είχε κοινοποιηθεί κανένα στοιχείο και αυτός δεν γνωρίζει ποιος παραλαμβάνει το τέκνο του, ενώ εκκρεμεί δικαστικώς το θέμα αυτό.

Η Διευθύντρια του ανωτέρω σχολείου απηύθυνε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 305/12-9-2013 έγγραφό της με το οποίο γνωστοποίησε την υποβολή προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) σχετικού με την ως άνω αίτηση ερωτήματος, ενόψει του χαρακτήρος των αιτηθέντων στοιχείων ως δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και εν ταυτώ, την ενημέρωση του Ν.Μ. με το επισυναφθέν υπ’ αριθμ. 297/05-09-2013 έγγραφό της για τα πρόσωπα που παραλαμβάνουν από το Σχολείο το τέκνο του.

Προς τον ίδιο αιτούντα, η διευθύντρια του προαναφερομένου Σχολείου απηύθυνε, μεταγενεστέρως, το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 343/4-10-2013 έγγραφό της κατά το οποίο, ο υιός του αιτούντος «αποχωρεί μετά τη λήξη των μαθημάτων από 13.15 έως 13.30, συνοδευόμενος από τη μητέρα του . . . . .. που ασκεί την επιμέλεια ή σε περίπτωση κωλύματός της από τα πρόσωπα που έχει ορίσει και γνωστοποιήσει στο σχολείο, ως ασκούσα την επιμέλεια.. . ».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις, προς αυτήν, από 16-9- 2013 και 14-10-2013, αναφορές του Ν.Μ., διεβίβασε σε αυτόν, την υπ’ αριθμ.Γ/Ε.Ξ/5871-1/29-10-2013 απάντησή της επί του, κατά τα ανωτέρω, αιτήματος της Διευθύντριας του προαναφερόμενου Σχολείου.

Η απάντηση αυτή, κατά τις τελικές διατάξεις της έχει ως εξής: «. Συνεπώς στην κρινόμενη περίπτωση, θα πρέπει ως υπεύθυνος επεξεργασίας να σταθμίσετε εάν ο αιτών έχει ειδικό έννομο συμφέρον σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις (σημ. του άρθρο 5 του Κ.Δ. Διαδικασίας και του άρθρου 5 του ν.2472/1997) να λάβει γνώση των αιτουμένων στοιχείων που τηρούνται στο αρχείο της Δ/νσης του σχολείου σας και γενικότερα να εξετάσει τη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων, ενόψει των ειδικών ισχυρισμών που προβάλλει ο αιτών, σε περίπτωση δε αμφιβολιών μπορείτε να απευθύνετε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Σημειώνεται, εν προκειμένω, ότι στις ως άνω αναφορές του Ν.Μ. προς την Α.Π.Δ.Π.Χ., ο αιτών, στην μεν πρώτη επικαλείται, ότι επιθυμεί μόνο το ονοματεπώνυμο των μαθητών, για να γνωρίζει ως γονέας, τις συναναστροφές του τέκνου του και ποιοι γονείς το παραλαμβάνουν αρκετές φορές από το σχολείο και, προσθέτως, διότι έχουν δημιουργηθεί εις βάρος αυτού και της συζύγου του επεισόδια από τους γονείς των συμμαθητών του τέκνου του, στην δε δεύτερη, στην οποία επισυνάπτει και το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 343/4-10-2013 ως άνω, ενημερωτικό έγγραφο της Δ/ντριας του προαναφερόμενου Σχολείου, εκτιμά ότι η μη ικανοποίηση του αιτήματός του αποσκοπεί στο να μην γνωρίζει τα ονοματεπώνυμα των συμμαθητών του τέκνου του «με τους οποίους ευρίσκεται μετά το πέρας των μαθημάτων του».

Στην ίδια αυτή, αναφορά, και «ως προς την νομική υπόσταση του θέματος», επικαλείται ότι παραβιάζεται η δικαστική απόφαση αναθέσεως της επιμέλειας του τέκνου του στην μητέρα του και πρώην σύζυγο του αιτούντος, επειδή αυτή αδυνατεί, εκ της ιδιότητάς της, ως δημοτικής υπαλλήλου, να παραλαμβάνει η ίδια το τέκνο τους, με συνέπεια αυτό να παραλαμβάνεται από άγνωστα τρίτα πρόσωπα ενώ, επισημαίνει, ότι μπορεί να λάβει αυθημερόν γνώση του σχετικού εγγράφου με τα «υποδεικνυόμενα πρόσωπα» για την παράδοση και παραλαβή του τέκνου του, αλλά δεν το πράττει, επειδή θέλει να αποδειχθεί τόσο στην Α.Π.Δ.Π.Χ., όσο και στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές», ο μεθοδευμένος και παράνομος ρόλος εκάστου εμπλεκομένου».

Όπως προειπώθηκε το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ομόφωνα έδωσε την απάντηση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση, σε γονέα μαθητή δημοτικού σχολείου, των στοιχείων των συμμαθητών του κατά το τρέχον και το προηγούμενο σχολικό έτος.

Βασίλειος Καλόγηρος
Πηγή: News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου