Γράφει η Έλενα Κρητικού στο pathfinder
Τι θα άλλαζε άραγε, εάν οι γονείς γνώριζαν ότι η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τα έμβρυα; Με τον ερχομό τους στον κόσμο, τα παιδιά φέρουν τραύματα που μπορεί να μη θυμούνται πώς προέκυψαν, αλλά τα χαρακτηριστικά τους συμπτώματα επηρεάζουν την συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Η νέα έρευνα είναι ικανή να επιφέρει θετικές αλλαγές;
Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα έμβρυα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η μελέτη αποτελεί μια πρώτη σύνδεση ανάμεσα στην κακοποίηση της μητέρας και τα συμπτώματα συναισθηματικής και συμπεριφοριστικής διαταραχής που εκδηλώνονται στα παιδιά από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Συγκεκριμένα, τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν εφιάλτες, τρομάζουν εύκολα, ενοχλούνται από τους δυνατούς θορύβους και τα έντονα φώτα, αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή, και έχουν δυσκολία έκφρασης των συναισθημάτων τους.
“Οι μητέρες, γνωρίζοντας ότι η ενδοοικογενειακή βία, ως προγεννητική εμπειρία βλάπτει άμεσα τα μωρά που έρχονται στον κόσμο, μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να τις βοηθήσει να απεμπλακούν πιο εύκολα και γρήγορα από υποθέσεις κακομεταχείρισης”, αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας και ψυχολόγος, Alytia Levendosky. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 182 μητέρες, ηλικίας 18- 34 χρονών, ανακάλυψε ότι υπάρχει μια εξαιρετικά δυνατή σχέση ανάμεσα στην προγεννητική κακοποίηση της μητέρας από τον σύζυγο και τα τραυματικά συμπτώματα που φέρει το παιδί μαζί με τη γέννησή του.
Οι ερευνητές προχώρησαν στην εξέταση του τρόπου ζωής αυτών των γυναικών, καθώς υπολόγισαν παράλληλα, κάποιους παράγοντες ρίσκου, όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με την ηλικία, το εισόδημα, τη συζυγική κατάσταση. Όπως σημειώνει η Levendosky, η κακοποίηση της γυναίκας πριν γίνει μητέρα, είναι ικανή να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο που αντιδρά η ίδια στο στρες, αυξάνοντας τα επίπεδα μιας ορμόνης, της κορτιζόνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα κορτιζόνης του εμβρύου.
“Η κορτιζόνη είναι νευροτοξική οπότε έχει καταστροφικές συνέπειες για τον εγκέφαλο όταν παρατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αυτή η διαπίστωση ίσως εξηγεί τα συναισθηματικά προβλήματα του μωρού αμέσως μετά τη γέννηση”. Οι περισσότεροι γονείς, σύμφωνα με την ψυχολόγο, δεν πείθονταν για τις θέσεις της έρευνας. Η πλειοψηφία αρνούνταν να δεχτεί ότι η βία μες στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και ένα έμβρυο. Σχεδόν όλοι θεωρούσαν ότι ένα παιδί για να καταλάβει τι συμβαίνει, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο.
Μία από τις μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέφερε χαρακτηριστικά, “Θα πρέπει να εγκαταλείψω τον σύζυγο μου όταν το παιδί μου φτάσει στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών. Νωρίτερα, δεν θεωρώ ότι πρόκειται να επηρεαστεί, γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορεί να έχει αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής του”. Η έρευνα ωστόσο, μεταφέρει ένα δυνατό μήνυμα για την επιρροή που ασκεί κάθε μορφή κακοποίησης. Η ενδοοικογενειακή βία για την ακρίβεια, επηρεάζει άμεσα το μωρό, πριν ακόμη έρθει στον κόσμο.
Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό πως οι εμπειρίες μίας εγκύου επηρεάζουν σημαντικά τη μεταγεννετική ανάπτυξη του παιδιού. Οποιοσδήποτε φόβος, επιθυμία, θαυμασμός της μητέρας στη συνέχεια, “κληρονομείται” στο έμβρυο και αργότερα, στο παιδί. Η ψυχολογική διάθεση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου που αναπτύσσεται το παιδί στη μήτρα. Οι μητέρες που νιώθουν έντονο άγχος ή αναστατώνονται συναισθηματικά, εκκρίνουν ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη, όπως προαναφέρθηκε, οι οποίες, μέσω του πλακούντα, μεταφέρονται στο έμβρυο και επηρεάζουν την κινητικότητά του.
Γενικότερα, οι μητέρες που βρίσκονται κάτω από υπερβολικό στρες τους περισσότερους μήνες της κύησης, έχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσουν σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι πιθανότητες γέννησης ενός παιδιού, υπερκινητικού και ευερέθιστου είναι επίσης αυξημένες. Σκεφτείτε πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για διαταραχές του εμβρύου όταν η μητέρα είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου