Δυσκολεύεται το παιδί σας να “διαβάσει” τη γλώσσα σώματος των άλλων ανθρώπων; Μήπως αντιλαμβάνεται λανθασμένα τι συμβαίνει σε κάποιες κοινωνικές καταστάσεις; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να καταλαβαίνει σωστά τις κοινωνικές νύξεις.
Α) Κάντε εξάσκηση στη βλεμματική επαφή: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας κοιτάει στα μάτια ενώ συζητάτε. Όταν προσέχει το πρόσωπό σας μπορεί να δει τις εκφράσεις σας να αλλάζουν (βεβαιωθείτε ότι κάνετε και εσείς το ίδιο όταν σας κοιτάει). Ρωτήστε το τι σημαίνει κάθε έκφραση. Αν δεν ξέρει, εξηγήστε του το μήνυμα που του στέλνετε μέσω του προσώπου σας.
Β) Ενθαρρύνετε την προσοχή: Δώστε στο παιδί την πλήρη προσοχή σας όταν του μιλάτε. Με αυτό τον τρόπο του δίνετε το καλό παράδειγμα. Αφήστε τα μηνύματα στο κινητό ή την αποστολή e-mail για άλλη μια φορά. Μην αφήνετε το μυαλό σας να ταξιδεύει. Αν δείτε ότι το παιδί σας αφαιρείται ενώ του μιλάτε, ζητήστε του ευγενικά να σας κοιτάζει όταν κουβεντιάζετε.
Γ) Παρατηρήστε τις εκφράσεις του προσώπου του: Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει πόσο εκφραστικό μπορεί να είναι το πρόσωπό του. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει και στην προσεκτική εξέταση των εκφράσεων του προσώπου των άλλων ατόμων. Μπορείτε να πείτε: «Τα φρύδια σου είναι σηκωμένα. Μήπως είσαι έκπληκτος;» ή «Αυτό είναι ένα μεγάλο χαμόγελο. Πες μου γιατί είσαι τόσο χαρούμενος».
Δ) Προσέξτε τη γλώσσα σώματος των άλλων ατόμων: Βοηθήστε το παιδί σας να αρχίσει να παρατηρεί τι «λένε» οι άνθρωποι με το σώμα τους. Παίζοντας παιχνίδια με γρίφους μπορείτε να μάθετε εύκολα και διασκεδαστικά στα παιδιά να επικοινωνούν στέλνοντας μηνύματα με το σώμα τους. Επίσης, μπορείτε να δείχνετε στο παιδί την συμπεριφορά άλλων ανθρώπων που βλέπετε. «Ο άντρας στην ουρά χτυπάει το πόδι του στο πεζοδρόμιο και κουνιέται συνέχεια. Τι νομίζεις ότι αισθάνεται;». Μπορείτε να μιλάτε για το πώς νιώθουν οι ήρωες ταινιών ή παιδικών εκπομπών στην τηλεόραση, παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός τους.
Ε) Συζητήστε για το τι είναι αναμενόμενο σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις: ο τρόπος που μιλάει το παιδί σας στους φίλους του στην παιδική χαρά δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με τον τρόπο που μιλάει στη διευθύντρια του σχολείου του. Τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τις κοινωνικές νύξεις μπορεί να μην το συνειδητοποιούν αυτό. Μιλήστε με το παιδί σας για τα διαφορετικά άτομα με τα οποία αλληλεπιδρά καθημερινά. Σε ποιο άτομο θα έλεγε: «Κόλλα το»;
Στ) Προσέξτε την ένταση και τον τόνο της φωνής: Μερικά παιδιά δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν τις αλλαγές στη φωνή. Όταν συμβαίνει αυτό είναι πολύ πιθανό το παιδί να χάσει ένα μεγάλο μέρος του μηνύματος και να αντιλαμβάνεται τον λόγο υπερβολικά κυριολεκτικά. Βοηθήστε το παιδί να μάθει να παρατηρεί αλλαγές στον τόνο, στην ένταση της φωνής των συνομιλητών του. Εξηγήστε του πώς η ίδια πρόταση (πχ «Μπορείς να μου δώσεις τον φάκελο;») μπορεί να είναι μια απλή επιθυμία ή μια θυμωμένη απαίτηση, ανάλογα με τον τρόπο, το ύφος που λέγεται.
Ζ) Εξασκηθείτε στις διακυμάνσεις της φωνής: Αν το παιδί σας μπορεί και διαβάζει καλά μεγαλόφωνα, τότε μπορείτε να το βάζετε να σας διαβάζει τακτικά. Επιλέξτε ιστορίες που έχουν πολλούς διαλόγους. Έτσι θα εξασκηθεί στο να αλλάζει τη φωνή του ανάλογα με τα συναισθήματα κάθε προσώπου ή ανάλογα με το τι προσπαθεί να πει. Αν το παιδί σας δεν ξέρει να διαβάζει καλά, μπορείτε να του διαβάζετε εσείς ιστορίες που έχουν πολλούς διαλόγους ή να αγοράσετε ηχητικά βιβλία.
H) Κάντε παιχνίδια ρόλων σε καθημερινά σενάρια: Τα παιδιά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις κοινωνικές νύξεις μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την εξάσκηση στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις. Δοκιμάστε να παίξετε με το παιδί σας παιχνίδια ρόλων που θα αναφέρονται σε διαφορετικές καταστάσεις. Ανταποκριθείτε σε όσα σας λέει χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις του προσώπου σας ή τη γλώσσα του σώματός σας. Ρωτήστε το τι μηνύματα του στέλνετε με τις κινήσεις και τις εκφράσεις σας και ρωτήστε το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει.
Απόδοση του άρθρου 8 Ways to Help Your Grade-Schooler Pick Up on Social Cues της Lexi Walters Wright.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου