Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ένας πολυμήχανος «Οδυσσέας» από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Τον «Οδυσσέα», το πρώτο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας για παιδιά στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Το χαμόγελο του παιδιού υπηρετεί τους θεσμούς, υπηρετεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους εκπαιδευτικούς, που δίνουν μάχες και σε αυτή την εποχή δίνουν μάχες σαν εθελοντές περισσότερο γιατί ούτε τα οικονομικά, ούτε τα άλλα τους βοηθάνε να κάνουν την δουλειά τους» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των παιδιών στη χώρα μας και με δεδομένο ότι επιθυμεί να εχει φυσική παρουσία σε κάθε σημείο της χώρας, ακολουθώντας ταυτόχρονα τη νέα τάση που καθιστά την τεχνολογία βασικό εργαλείο εκπαίδευσης ο οργανισμός δημιούργησε τον άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένο «Οδυσσέα».

Το εργαστήριο τίθεται στη διάθεση των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη ως ένα κινητό κέντρο άμεσης κοινωνικής επέμβασης και ενημέρωσης.

«Δυσκολευτήκαμε να βρούμε ένα όνομα, είχαμε την εμπειρία από τον Ιπποκράτη, το πολυιατρείο. Σκεφτήκαμε ότι ο Οδυσσέας ψάχνει να βρει την Ιθάκη του και θα πρέπει να την βρει προσπαθώντας να δώσει στα παιδιά την δυνατότητα να επιβιώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε» ανέφερε στο λόγο του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου».

Η δράση του «Οδυσσέα» υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Την παρουσίαση του κινητού εργαστηρίου χαιρέτισε και ο υφυπουργός παιδείας κ.Αλέξανδρος Δεμερτζόπουλος, ενώ στην συνέχεια υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του οργανισμού και του υπουργείου παιδείας.

«Θέτουμε όλες τις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού κάτω από την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Μια αιγίδα που θέλω να πιστεύω ότι πέρα απο τον συμβολισμό που έχει θα έχει και ουσιαστικές δράσεις που μπορούν να παντρευτούν να συντεριαστούν και να συλλειτουργήσουν με τις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού. Για ένα και μόνο λόγο για το μέγιστο συμφέρον της κοινωνίας, για την ωφέλεια των παιδιών. Σήμερα με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας ανοίγουμε μια καινούρια συνεργασία και ελπίζουμε οτι θα πάει πολύ καλά» ανέφερε ο κ. Δεμερτζόπουλος.

Ήδη από το 2009 ο οργανισμός υλοποιεί πανελλαδικά διαδραστικές ενημερώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για σοβαρά θέματα που αφορούν τα παιδιά όπως η κακοποίηση, η χρήση της τεχνολογίας και ο σχολικός εκφοβισμός.

Το κινητό εργαστήρι ενημέρωσης αποτελεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εργαλείο απόλυτα ασφαλές για κάθε επισκέπτη, μικρό και μεγάλο, με απόλυτη αυτονομία χωριτικότητας 35 θέσεων, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μαθητές απο το 10ο δημοτικό Περιστερίου γνώρισαν απο κοντά τον «Οδυσσέα».

Το όχημα, ενεργειακά αυτόνομο, είναι εξοπλισμένο με τηλεφωνικό κέντρο, φωτοβολταϊκό σύστημα εναλλακτικής ενέργειας,δορυφορική κεραία, 10 κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά του οχήματος, smart TV, ηχεία, υπολογιστές, ταμπέλες και έξυπνα κινητά.

Επίσης ο πολυμήχανος «Οδυσσέας» θα μπορεί να λειτουργήσει και ως κέντρο αιμοδοσίας σε συνεργασία με τα τοπικά νοσοκομεία, ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων, αλλά και ως βήμα στους εφήβους μέσω της πλατφόρμας yousmile. Το τηλεφωνικό του κέντρο θα μπορεί να συνδεθεί με τις τηλεφωνικές γραμμές SOS1056 και την ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδια 116000.

Ο «Οδυσσέας» ξεκινά το ταξίδι του τον Νοέμβριο (7-10) στο HELEXPO στο Μαρούσι. Επόμενοι σταθμοί τον ίδιο μήνα η Θεσσαλονίκη (19/11) και η Λαρισα. Μέσα στο 2015 το κινητό εργαστήριο θα βρεθεί στην Πάτρα, την Τρίπολη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Χαλκίδα και την Ιθάκη.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου