Σε ένα ταξίδι στο τότε, το 295 π.Χ., και το τώρα μας προσκαλούν οι πέντε ήρωες του δίγλωσσου μάνγκα «Τότε και τώρα. Πάντα. Θεσσαλονίκη». Η έκδοση ανήκει στη «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και αποτελεί από τη μια ένα πρωτότυπο οδοιπορικό σε ορισμένα σύγχρονα μνημεία της πόλης και από την άλλη μία αφήγηση για το παρελθόν της.
«Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό μάνγκα που εκδίδεται στην Ελλάδα, ενώ η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Προξενείο της Ιαπωνίας», τόνισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της «Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014», Μαρία Πασχαλίδου. Η ίδια αναφέρθηκε στην ισχυρή κοινότητα μάνγκα και άνιμε που υπάρχει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποτελείται από νέους, υπογραμμίζοντας ότι δε θα μποορύσε η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα να μην προσανατολιστεί και σε αυτήν την κουλτούρα που κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων νέων.
Το σενάριο του μάνγκα είναι του Ραφαήλ Βουτσίδη και του Καρυοφύλλη – Χρίστου Χατζόπουλου, ενώ τα σκίτσα φέρουν την υπογραφή του Μάνου Λαγούβαρδου. Oι τρεις τους, μαζί με τον Νικήτα Εφημίδη, που κάνει 3D Graphics, αποτελούν τους «Mangatellers» και δραστηριοποιούνται σε αυτόν το χώρο με επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η παρούσα έκδοση ήδη ταξιδεύει για... Ιαπωνία, όπου θα συμμετάσχει στον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μάνγκα, ο οποίος απευθύνεται σε μη Ιάπωνες.
Το τι αφήνει η κάθε γενιά στην επόμενη είναι ένα βασικό θέμα της ιστορίας που επανέρχεται και απασχολεί τους χαρακτήρες, όπως εξήγησε ο σεναριογράφος Ραφαήλ Βουτσίδης. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το ένα τοποθετείται στο παρόν, ενώ το άλλο στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στη μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το βασιλιά Κάσσανδρο, για να εορταστεί η συμπλήρωση μιας εικοσαετίας από την ίδρυσή της. Οι σεναριογράφοι βασίστηκαν σε ιστορικές πηγές για να φτιάξουν την ιστορία τους. Ομως, η πρόκληση του να δώσουν μορφή σε ιστορικούς χαρακτήρες, για τους οποίους σώζονται μόνο γραπτές πηγές, δεν είναι μικρή. Σε αυτήν αναφέρεται ο έτερος σεναριογράφος κ. Χατζόπουλος: «Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι μορφή του Κασσάνδρου βρήκαμε μόνο σε όψη νομίσματος. Από κει και πέρα, και για τους υπόλοιπους ιστορικούς χαρακτήρες, κάναμε τεράστια έρευνα, χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από μορφές αγαλμάτων που είδαμε σε μουσεία, και συμβουλευτήκαμε ιστορικές πηγές, με τη βοήθεια της καθηγήτριας του ΑΠΘ Ελένης Χοντολίδου».
Η έκδοση θα διανέμεται δωρεάν -5.000 αντίτυπα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής- στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στα γραφεία της «Θεσσαλονίκης 2014» στη Μ. Κάλλας 13, στο περίπτερο της διοργάνωσης στο Φεστιβάλ Βιβλίου, καθώς και σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις.
ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ, chskandyla@ekdotiki.gr
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου