Η εργασιακή εξάντληση των γονιών μαζί με την κούραση και τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και ευεξία τους, φαίνεται ότι προκαλεί και μια απροσδόκητη συνέπεια για τα παιδιά τους.
Η γονική εργασιακή εξάντληση σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για σχολική εξάντληση των παιδιών τους, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε εφηβική ηλικία.
Η σχολική εξάντληση των παιδιών είναι μια κατάσταση χρόνιου στρες στο σχολείο που εκδηλώνεται με κούραση, κυνισμό για τα σχολικά ζητήματα και αίσθημα ανεπάρκειας ως μαθητή που βιώνει το παιδί.
Σε έρευνα στη Φινλανδία μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της γονικής εργασιακής εξάντλησης και της σχολικής εξάντλησης των εφήβων. Για την έρευνα αυτή μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 515 μαθητών ηλικίας 15 ετών. Επίσης λήφθηκαν στοιχεία από 595 γονείς των εν λόγω εφήβων.
Ο στόχος των Φινλανδών ερευνητών ήταν να βρουν πόσα παιδιά εφηβικής ηλικίας παρουσίαζαν σύνδρομο σχολικής εξάντλησης και πόσοι γονείς είχαν σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης. Στη συνέχεια ήθελαν να δουν εάν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων εξάντλησης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
Υπήρχε οικογενειακός συσχετισμός των δύο συνδρόμων εξουθένωσης
Βρέθηκε ότι γονείς με σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδί εφηβικής ηλικίας που να παρουσιάζει σύνδρομο σχολικής εξάντλησης.
Ο συσχετισμός αυτός ήταν συχνότερος μεταξύ γονιών και εφήβων του ιδίου φύλου. Φάνηκε ότι ίσως ο γονιός του ιδίου φύλου να λειτουργεί ως μοντέλο για την ανάπτυξη του συνδρόμου εξάντλησης.
Όταν ήταν ο πατέρας που είχε την εργασιακή εξάντληση, το πιθανότερο ήταν ότι ο γιος παρουσίαζε τη σχολική εξάντληση. Όταν ήταν η μητέρα που παρουσίαζε το σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης, το πιο πιθανόν ήταν η κόρη είχε το σύνδρομο σχολικής εξάντλησης
Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας επιδείνωναν την επίδραση της γονικής εργασιακής εξάντλησης στη σχολική εξάντληση των εφήβων.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γονική εξάντληση μπορεί να φαίνεται ως ένας αρνητικός τρόπος ανατροφής των παιδιών. Επιπλέον μπορεί να βιώνεται ως εκδήλωση χαμηλότερου ενδιαφέροντος και εμπλοκής στη ζωή του έφηβου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας έπαιζε ρόλο στη διπλή κατάσταση εξάντλησης γονέων και εφήβων. Όσο πιο σοβαρές ήταν οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας τόσο πιο ψηλό ήταν το επίπεδο της αναμενόμενης εξάντλησης.
Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χρόνια με οικονομική κρίση. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η δική τους εργασιακή εξάντληση πιθανόν να επιφέρει και στο παιδί τους τη σχολική εξάντληση και ότι οι κίνδυνοι σε οικονομικά δύσκολες φάσεις είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Οι γονείς είναι σημαντικό να αντιλαμβάνονται πότε υποφέρουν από σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης. Πρόκειται για μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξουθένωσης που δημιουργείται λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες εργασίας.
Πηγή: medlook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου