Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο των όπλων

Πακιστάν 9 Οκτωβρίου 2012. Ενας ένοπλος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο η 16χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι επέστρεφε σπίτι της και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Αιτία η επιμονή της νεαρής, ηρωίδας πλέον, Μαλάλα, να διεκδικεί το αυτονόητο…μια θέση στα σχολικά θρανία. Η Μαλάλα επέζησε, τιμήθηκε, μίλησε στους ισχυρούς της Γης για το δικαίωμα στην εκπαίδευση προσπαθώντας να φέρει την αλλαγή.


Σχολεία, πανεπιστήμια, μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί. Παγιδευμένοι σε αντιμαχόμενα πυρά, στόχοι επιθέσεων. 2014 η εκπαίδευση δέχεται επίθεση. Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Συμμαχία Προστασίας της Παιδείας από Επιθέσεις είναι 250 σελίδες (Global Coalition to Protect Education from Attack). Θα μπορούσαν να γραφτούν χιλιάδες σελίδες για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σε δεκάδες χώρες, τουλάχιστον 70, όπου σημειώθηκαν επιθέσεις με στόχο τα σχολεία, τους μαθητές και τους δασκάλους, το χρονικό διάστημα 2009-20013.

Oπως λέει η Diya Nijhowne διευθύντρια του Global Coalition «σχολειά και πανεπιστήμια έχουν μπει στο στόχαστρο». Σε τουλάχιστον 30 χώρες πρόκειται για προσχεδιασμένες επιθέσεις. «Βομβαρδίζονται, πυρπολούνται, πυροβολούνται, απειλούνται, πέφτουν θύματα απαγωγής. Καθηγητές και δάσκαλοι, φοιτητές και μαθητές είναι στόχοι εξαιτίας της σχέσης τους με την εκπαίδευση. Είναι οι εύκολοι στόχοι που χρησιμοποιούνται σε τακτικές πολέμου» λέει η ίδια. Ενοπλές ομάδες, εθνικοί στρατοί, δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται στην εκπαίδευση για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Οι λόγοι είναι πολλοί. Από εκδίκηση ενάντια σε μια κοινότητα που αντιτίθεται στα σχέδια τους, έως η προσπάθεια απαγόρευσης της διάδοσης ιδεών και της εκπαίδευσης των κοριτσιών.


Τα παραδείγματα εκατοντάδες. Κάποια δεν «χωρούν» στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων… Τον Μάρτιο του 2013, μια ομάδα 200 βουδιστών εθνικιστών έβαλαν φωτιά σε ένα μουσουλμανικό σχολείο στην Μεκτίλα της Μιανμάρ. Μέσα στο κτήριο βρίσκονταν δεκάδες μαθητές. 32 μαθητές και τέσσερις δάσκαλοι κάηκαν ζωντανοί. Ενας μαθητής αποκεφαλίστηκε. Εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις την τελευταία πενταετία.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές έχουν στερηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση καθώς τα σχολεία τους ή τα πανεπιστήμια τους καταστράφηκαν ή έγιναν βάσεις του στρατού και των ένοπλων ομάδων. Μόνο στη Συρία έχουν καταστραφεί 2.500 σχολεία εξαιτίας του πολέμου.

Ενας μαθητής στη Σομαλία, βρισκόταν στο σχολειό του όταν αυτό δέχτηκε επίθεση το 2010. «Ακούστηκε σαν κεραυνός…μετά από λίγα δευτερόλεπτα έγινε έκρηξη» Τρία παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου.

Τον Ιούλιο του 2013, οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έβαζαν φωτιά σε ένα οικοτροφείο στην βόρεια Νιγηρία. 22 μαθητές και ένας δάσκαλος κάηκαν ζωντανοί. Η κυβέρνηση προστατεύει τα σχολεία κλείνοντας τα πολλές φορές για μήνες.

Στο Μεξικό μια ομάδα που αντιτίθενται στη νανοτεχνολογία ανέλαβε την ευθύνη για επτά βομβιστικές επιθέσεις σε πανεπιστήμια, ερευνητικά εργαστήρια και την ευθύνη για τη δολοφονία ενός ερευνητή.

Στο Ιράκ, 26 ακαδημαϊκοί δολοφονήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια Μαλάλα δεν φτάνει για να σταματήσει το κακό. Οι κυβερνήσεις κλείνουν τα μάτια σε ένα έγκλημα διαρκείας.

Πηγή: theTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου