Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Παναρσακειακό μαθητικό συνέδριο με θέμα τον Κ.Π. Καβάφη

Το τρίτο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης με θέμα «Κ.Π. Καβάφης: Ο Έλληνας οικουμενικός ποιητής».

Στόχοι του συνεδρίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές το έργο ενός έλληνα ποιητή με οικουμενική απήχηση και διαχρονική αξία και να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους θεωρείται οικουμενικός και διαχρονικός. Επίσης, όπως λένε οι εκπρόσωποι των Αρσακείων σχολείων, στόχος είναι τα παιδιά «να διαβάσουν, να εμπνευστούν, να γράψουν, να εκφραστούν εικαστικά ώστε να καταλάβουν πώς το έργο του Καβάφη σημάδεψε την εποχή του και συνεχίζει να είναι ακόμα επίκαιρο».

Στη μαθητική αυτή συνάντηση θα επιδιωχθεί επίσης ο στόχος οι μικροί ...σύνεδροι να κατανοήσουν βιωματικά και ομαδοσυνεργατικά τις διαδικασίες που αφορούν στην παρουσίαση μιας εργασίας σε ένα επιστημονικό μαθητικό συνέδριο και να εκφραστούν με ποικίλες μορφές δημιουργίας, έχοντας ως αφετηρία την έμπνευση από τα ποιήματα του Καβάφη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες/ερευνητές πανεπιστημιακών τμημάτων, οι οποίοι θα έχουν ενεργό συμμετοχή με εισηγήσεις, παρεμβάσεις και στελέχωση των προεδρείων σε κάθε συνεδρία. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κκ. Χρήστος Γιανναράς, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Νάσος Βαγενάς. 

Επίσης, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ως εισηγητές οι μαθητές από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλες συνεδρίες στο Κεντρικό Θέατρο, στο Αμφιθέατρο και σε αίθουσες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και θα περιλαμβάνει διαλέξεις, ανηρτημένες ανακοινώσεις (poster), μελοποίηση καβαφικών ποιημάτων, απαγγελίες, δραματοποίηση επιλεγμένων στίχων ή ποιημάτων, έκθεση ζωγραφικής και σκίτσου με έμπνευση την ποίηση του Καβάφη, συγγραφή διηγημάτων και ποιημάτων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, δημιουργία ταινιών μικρού μήκους κ.ά.

Μπορούν, τέλος, να το παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου