Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Να ρεζιλεύουν ή να αγνοούν τους νεοναζιστές φοιτητές;

Πονοκέφαλο προκαλούν οι νεοναζιστές φοιτητές στα γερμανικά πανεπιστήμια τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να τους αντιμετωπίσουν: να τους κατονομάσουν και να τους εκθέσουν, να τους αποβάλουν ή απλώς να τους αγνοήσουν;
Ακτιβιστές κατά των φασιστών επιδίδονται τελευταίως στην πρακτική του να κατονομάζουν και να ρεζιλεύουν τους νεοναζιστές φοιτητές αλλά η μέθοδός τους έχει πυροδοτήσει επικρίσεις και μια έντονη δημόσια συζήτηση, σύμφωνα με το «Spiegel».
Για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, την ώρα μαθήματος σε πρωτοετείς, μια ομάδα μελών της αντιφασιστικής οργάνωσης «Antifa» ντυμένοι σαν Αγιοι Βασίληδες εισέβαλαν στην αίθουσα, κατευθύνθηκαν προς έναν φοιτητή και τον έδειξαν. Ελάχιστοι από τους συμφοιτητές του τον γνώριζαν. Όμως ο 23χρονος Μίχαελ Μπρουκ, με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά και τα φουσκωτά μάγουλα, είναι πολύ γνωστός στους ακροδεξιούς κύκλους. Ηταν μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης Εθνική Αντίσταση Ντόρτμουντ, η οποία τέθηκε εκτός νόμου πριν από ενάμιση χρόνο. Τα μέλη της τρομοκρατούσαν όσους είχαν αντίθετη ιδεολογία, οργάνωναν πάρτι προς τιμή του Χίτλερ και επιτίθονταν σε μετανάστες. Ο Μπρουκ είναι ο τοπικός αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Ντι Ρέχτε (που σημαίνει Η Δεξιά).
Ο καθηγητής που δίδασκε την ώρα που εισέβαλαν οι ακτιβιστές της «Antifa» τους φώναξε«Βγείτε έξω! Εξω!» και εκείνοι του απάντησαν: «Ο φοιτητής σας είναι νεοναζιστής». Τότε ο καθηγητής τους πλησίασε, άρπαξε έναν Αγιο Βασίλη από το μπράτσο και τον έσπρωξε έξω από την πόρτα. Ακολούθησαν σπρωξιές και αναταραχή. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι δέχθηκε επίθεση από μασκοφόρους αλλά βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο δείχνει ότι δεν ήταν οι ακτιβιστές εκείνοι που ξεκίνησαν την επίθεση. «Δεν μπορούσα να δεχθώ τέτοια δράση εναντίον ενός από τους φοιτητές μου», δήλωσε ο καθηγητής ο οποίος συνέχισε το μάθημα με ματωμένη μύτη.
Το περιστατικό αυτό στο Μπόχουμ δημοσιοποίησε ένα ερώτημα που απασχολεί πολλά πανεπιστήμια στη Γερμανία: πώς να αντιμετωπίσουν τους ακροδεξιούς φοιτητές και πώς να αντιδράσουν όταν ξεσκεπάζεται δημοσίως ένας από αυτούς;
Τον περασμένο Νοέμβριο, αριστεροί ακτιβιστές στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου ξεμπρόστιασαν φοιτήτρια ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD). Το ινστιτούτο πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου καταδίκασε τη δράση της «Antifa» ως μια «καταγγελτική μορφή διαμαρτυρίας» και τόνισε ότι το πανεπιστήμιο διδάσκει τους πάντες ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης ή θρησκείας.
Αλλα πανεπιστήμια επιλέγουν διαφορετική προσέγγιση. Το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ δεν δέχθηκε την εργασία που προσέφερε φοιτητής στο NPD ως μια από τις υποχρεωτικές μαθητείες του για επαγγελματική εμπειρία. Ο φοιτητής προσέφυγε στα δικαστήρια και κέρδισε.
Οι γερμανοί νεοναζιστές σπουδάζουν συχνά νομικά προκειμένου να εκπροσωπούν τους ομοϊδεάτες τους ως δικηγόροι, ενώ οι γερμανίδες σπουδάζουν δασκάλες ή καθηγήτριες _ ενδεχομένως για να περάσουν τη ναζιστική ιδεολογία τους στους μαθητές.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου