Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στα μουσεία (Αθήνα)

Φέτος θα το γιορτάσουμε φτιάχνοντας μόνοι μας το περιτύλιγμα του δώρου μας, θα δούμε καλικατζαράκια να πετάγονται από τις ζωγραφιές μας, θα ταξιδέψουμε στο χρόνο ως διανομείς τηλεγραφημάτων του ΟΤΕ και θα στολίσουμε το σπίτι μας με 2015 ευχές!

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι λιλιπούτιοι φίλοι μας έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν αντίστροφα για τις διακοπές. Και με το δίκιο τους, αφού και φέτος οι διακοπές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς γίνονται πιο ενδιαφέρουσες και δημιουργικές χάρη σε δράσεις που οργανώνουν τα μουσεία της πόλης. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών γεμίζουν τις μέρες που δεν θα έχει σχολείο με Τέχνη, ιστορία των τηλεπικοινωνιών αλλά και …μαθηματικά! 

Καλικάτζαροι και χαρτί περιτυλίγματος.
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης προτείνει να περάσουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα καλλιτεχνικά επεμβαίνοντας στα φετινά τους δώρα. Γιατί κι ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να φροντίζει για όλα! Έχει το νου του στα δώρα, όχι και στη συσκευασία τους… Για πολλούς το περιτύλιγμα έχει την ίδια βαρύτητα με το δώρο, αφού δίνει μία πρώτη εντύπωση για το περιεχόμενο, ενώ κάποιοι άλλοι διαφωνούν κατηγορηματικά. Όπως και να έχει τα Χριστουγεννιάτικα χαρτιά περιτυλίγματος μπορούν να γίνουν τόσο ευφάνταστα ώστε να είναι μόνα τους μικρά έργα Τέχνης. Πόσο μάλλον όταν το έχει φτιάξει μόνος σου όπως το έχεις φανταστεί. Παιδιά νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού, αλλά και εκείνα της Γ΄ έως ΣΤ’ καλούνται την Τρίτη 23 και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου αντίστοιχα , 10.30 -12.30 το πρωί, να τυπώσουν στο Μουσείο το δικό τους περιτύλιγμα, ενώ την Κυριακή 4 και την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, τις ίδιες ώρες θα δουν Καλικάτζαρους να ξεπετάγονται από τις ζωγραφιές τους. Τα παιδιά της μικρότερης ηλικιακής ομάδας το πρωινό της Τρίτης 30 Δεκεμβρίουθα κατασκευάσουν μόνα τους το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι. Για τους γονείς που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί με τα μικρούλια τους, ηλικίας 2,5 έως 4 ετών, οργανώνονται τα εργαστήρια«2015 ευχές στολίζουν με χρώματα το σπίτι μου», το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 11.00με 12.00, και« ‘Ντύνω’ το γούρι μου για την καινούρια χρονιά», το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 12.30 με 13.00.

Τηλεγραφήματα όλο ευχές…
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, προκαλεί τα παιδιά να σκάψουν στο χιόνι για να ανακαλύψουν τα εκθέματά του, αλλά και να αναρωτηθούν πώς αισθάνονταν οι άνθρωποι όταν λάμβαναν ένα τηλεγράφημα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ιδιαίτερα τη περίοδο των Χριστουγέννων, σε εποχές που η επικοινωνία δεν ήταν τόσο εύκολη όσο σήμερα. Αντλώντας έμπνευση από το αρχείο του Μουσείου, τα πιτσιρίκια θα υποδυθούν τους διανομείς τηλεγραφημάτων του ΟΤΕ, και θαφτιάξουν ιστορίες για αυτούς και τη χαρά που έδιναν στους παραλήπτες τις γιορτινές μέρες. Στη συνέχεια, θα μπουν και οι γονείς στο παιχνίδι και με βοήθεια από εικαστικό, αφού παρατηρήσουν το ποδήλατο του τηλεγραφικού διανομέα, μικροί και μεγάλοι θα το ξαναδημιουργήσουν με μαλακό σύρμα. 

Χριστουγεννιάτικα… μαθηματικά.
Μπορεί οι διακοπές των Χριστουγέννων να είναι γεμάτες παιχνίδια, βόλτες και γλυκά, καθώς όμως τα σχολεία είναι κλειστά για δεκαπέντε μέρες, είναι και μία ευκαιρία για επανάληψη στα μαθηματικά. Το διήμερο MathemARTics Camp που διοργανώνει το Μουσείο Ηρακλειδών ίσως αποτελέσει μια ευκαιρία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το στριφνό για πολλούς μάθημα. Απαλλαγμένο από τον αυστηρό χαρακτήρα του σχολείου, σε ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και άτυπης μάθησης, θα δώσει στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν διερευνητικές νοητικές ικανότητες .Το math camp θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο, την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30/12 και θα απευθύνεται σε παιδιά Α’-Γ’ ΚΑΙ Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού. 

Βάσια Κυριάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου