Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων για τυφλούς σε λεωφορεία – καταστήματα

Οι αναφερομενες κατηγοριες ζωων θεωρουνται ως ισοτιμοι με τους πολιτες που εξυπηρετουν και για αυτο το σκοπο προστατευονται απο τις διαταξεις της πολιτειας.

Οι σκύλοι – βοηθοί ατόμων με αναπηρίες μπορούν να μπαίνουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνας Παπανικολάου (φωτό).

Με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Σκυλος βοήθειας οριζεται ο εκπαιδευμενος σκυλος οδηγος τυφλου και ο σκυλος βοηθος ατομων με αναπηριες.

Ειναι απαραιτητο να αποδεικνυεται καθε φορα (με εγγραφο η καρτα,) τοσο οτι ο σκυλος βοήθειας ειναι υπο εκπαιδευση η εκπαιδευμενος, οσο και οτι ο χρηστης τυφλος η ΑΜΕΑ διαθετει την σχετικη πιστοποιηση και αποδεικτικο χρησης του ζωου.

Οι σκυλοι εχουν προσβαση, δικαιωμα παραμονης, εισοδου τοσο σε δημοσιες οσο και σε ιδιωτικες εγκαταστασεις, καθως και σε χωρους συναθροισης κοινου και στα μεσα μαζικης μεταφορας.

Οι συγκεκριμένες δυνατοτητες προσβασης ισχυουν και για τους σκυλους που βρισκονται υπο εκπαιδευση, οπως αυτο αποδεικνυεται απο αντιστοιχα εγγραφα.
Λεωφορεία

Εφόσον φερουν λουρι χειρισμου, οι σκύλοι μπορουν να μεταφερονται στα μεσα μεταφορας, χωρις κλουβι μεταφορας και χωρις φιμωτρο, ανεξαρτητα απο το μεγεθος τους.

Επιτρεπεται η εισοδος σκυλων βοήθειας για τυφλα ατομα και αλλα ατομα με αναπηριες, σε αιθουσες πελατων των επιχειρησεων τροφιμων και ποτων.

Το ατομο που χρησιμοποιει το ζωο - συνοδο, πρεπει να λαμβανει καθε μετρο αποφυγης οχλησης των πελατων απο αυτο και να φερει τα παραστατικα που πιστοποιουν την υγεια του ζωου, την επαρκεια εκπαιδευσης του και το δικαιωμα χρησης (βιβλιαριο υγειας).

Αντιστοιχα πιστοποιητικα, παραστατικα και λοιπα εγγραφα πρέπει να φερουν και οι πολιτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τριτων χωρων, οι οποιοι κανουν χρηση σκυλων βοηθειας, θεραπειας, οδηγων τυφλων.
Καθαριότητα

Oι ιδιοκτητες οφειλουν να μεριμνουν για τη διατηρηση της καθαριοτητας του περιβαλλοντος.

Οι σκύλοι εμπιπτουν στις ευεργετικες διαταξεις για προσβαση και παραμονη σε χωρους δημoσιου η ιδιωτικου χαρακτηρα.

Οι αναφερομενες κατηγοριες ζωων θεωρουνται ως ισοτιμοι με τους πολιτες που εξυπηρετουν και για αυτο το σκοπο προστατευονται απο τις διαταξεις της πολιτειας.

Δ.Κ.
Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου