Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Γιατί τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν πρόγραμμα;

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει για την ανάγκη ύπαρξης ενός καθημερινού προγράμματος ή αλλιώς ρουτίνας, που θα πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, από την βρεφική ακόμα ηλικία. Γιατί, όμως, κάτι τέτοιο θεωρείται απαραίτητο και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στο παιδί;
  • Το πρόγραμμα παρέχει στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας. Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη την ασφάλεια και την σταθερότητα, συνεπώς ένα καθημερινό πρόγραμμα τα βοηθά να γνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να φάνε, να κοιμηθούν ή να παίξουν.
  • Το παιδί δεν έχει άγχος. Ένα από τα θετικά του προγράμματος είναι, ότι αν είναι σωστά οργανωμένο, ελαχιστοποιεί το άγχος και την γκρίνια του παιδιού.
  • Είναι πολύ βοηθητικό, όταν δεν είστε εσείς μαζί με το παιδί. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί να αφήσετε το παιδί σε μια baby- sitterή ένα συγγενικό πρόσωπο, βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχετε καθιερώσει. Έτσι το παιδί θα προσαρμοστεί καλύτερα μαζί του, αφού θα ξέρει τι πρόκειται να συμβεί, όσο εσείς θα λείπετε.
  • Το παιδί αποκτά υπευθυνότητα και αυτονομία. Καθώς το παιδί θα ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε, σταδιακά θα σας χρειάζεται όλο και λιγότερο, θα γίνεται δηλαδή πιο ανεξάρτητο, πιο υπεύθυνο και θα πιστεύει στον εαυτό του και τις δυνάμεις του.
  • Συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση της οικογενειακής ζωής. Το πρόγραμμα δεν βοηθά μόνο το παιδί, αλλά και εσάς, καθώς σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε όσο το δυνατόν καλύτερα τον χρόνο σας.
Να θυμάστε πώς όταν μιλάμε για προγράμματα και ρουτίνες δεν εννοούμε να κάνετε κάθε μέρα αυστηρά τα ίδια πράγματα στην ίδια ακριβώς ώρα. Απλά να υπάρχουν μέσα στην ημέρα κάποιες σταθερές, κυρίως όσον αφορά στον ύπνο, το φαγητό και τις δραστηριότητες του παιδιού.

Πηγή: mother

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου