Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Μήπως η τελειομανία καταστρέφει εσάς (και τα παιδιά σας);

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που καθημερινά πιέζονται να είναι τέλειες σε όλα: στη δουλειά τους, στο σπίτι, με τα παιδιά και τον σύντροφό τους. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές γυναίκες που έχουν αποδεχτεί ότι είναι ανθρώπινο να κάνουν λάθη, υπάρχουν και πολλές που επιδιώκουν να τα κάνουν όλα τέλεια. Δυστυχώς, έρευνες έχουν δείξει ότι η τελειομανία κάνει περισσότερο κακό από ότι κακό, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στα παιδιά μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μανία των γυναικών να είναι τέλειες μπορεί να τις οδηγήσουν στην κατάθλιψη αλλά και σε αυτοκτονικές τάσεις! Η πίεση είναι μεγάλη κι ενώ πολλοί θα έλεγαν ότι η τελειομανία είναι βαρετή, αντιθέτως όσοι αισθάνονται ότι πρέπει να τα καταφέρνουν όλα χωρίς να κάνουν λάθη βρίσκονται σε μια διαρκή αγχωτική κατάσταση. Ο ψυχολόγος Thomas S.Greenspon που έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο, έχει συμπεράνει ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι συνήθως δεν είναι τελειομανείς, αφού το στρες είναι εμπόδιο στην επιτυχία.

Τα λάθη είναι απαραίτητα γιατί είναι ένας τρόπος να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι τελειομανείς γονείς μεταφέρουν στα παιδιά τους το άγχος τους. Οι υψηλές απαιτήσεις από τα παιδιά και οι αγχωτικές συμπεριφορές πιέζουν υπερβολικά τα παιδιά που μπορεί να αναπτύξουν προβληματικές συμπεριφορές αργότερα στην εφηβική αλλά και ενήλικη ζωή τους.

Τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια και τις ιστορίες με ανθρώπους που κάνουν λάθη και αποτυγχάνουν γιατί τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα για τους εαυτούς τους. Έτσι μαθαίνουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι ακόμα και οι γονείς τους μπορούν να κάνουν λάθη. Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν τα παιδιά στη ζωή τους είναι να μην τα περιορίσουμε στην ιδέα που έχουμε εμείς για το τι είναι τέλειο. Για να μεγαλώσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να γίνουν ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι ενήλικες πρέπει να τους δώσουμε χώρο για να κάνουν λάθη, όσο δύσκολο κι αν είναι για εμάς. Η τελειομανία μας δεσμεύει, δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε ελεύθερα. Για να είμαστε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας καλύτερα, πρέπει να αφήσουμε το όνειρο για ‘απατηλά’ μετάλλια στην άκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου