Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Μία δασκάλα περιγράφει: Τι πραγματικά χρειάζεται το παιδί στο σχολείο

Μία ακόμα σχολική χρονιά ξεκινά και τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι ετοιμάζονται όλο αγωνία για να την υποδεχτούν όσο γίνεται καλύτερα εξοπλισμένοι. Η Heidi Weinmann, εκπαιδευτικός για περισσότερο από μία δεκαετία, συγγραφέας, blogger και μαμά περιγράφει πώς κάθε χρόνο οι γονείς την προσεγγίζουν για να την ρωτήσουν τι θα χρειαστούν τα παιδιά και πόσα θα ξοδέψουν για να προετοιμάσουν σωστά το παιδί τους και να το εξοπλίσουν με όσα θα χρειαστεί. Η λίστα που τους παρέχει διαφέρει από ό,τι έχετε συνηθίσει. Για την ακρίβεια, ο εξοπλισμός που ζητά από τους γονείς να προσφέρουν στο παιδί... δεν κοστίζει τίποτα! Οφείλουν, όμως, να τον παρέχουν κάθε μέρα:

Ισχυρή αυτοπεποίθηση
Αμέτρητα παιδιά στις μέρες μας εμφανίζουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ αντίθετα πολλά είναι και εκείνα που έχουν υπερβολική αίσθηση του «εγώ» τους, χωρίς να καταλαβαίνουν ποια πραγματικά είναι και ποια είναι τα ταλέντα τους.

Καλά θρεμμένο σώμα
Αν δεν μπορείτε να προσφέρετε υγιεινό κολατσιό για το παιδί σας, είναι προτιμότερο να του δίνετε λίγα χρήματα για να αγοράζει κουλούρι και χυμό από την καντίνα. Γιατί τα πατατάκια, τα αναψυκτικά και τα σοκολατένια μπισκότα δεν είναι κατάλληλο κολατσιό για κανένα παιδί.

Ένα ξεκούραστο αλλά και γυμνασμένο σώμα
Πολύ συχνά τα παιδιά έρχονται κουρασμένα στο σχολείο γιατί δεν κοιμούνται σωστά. Επιμείνετε να πέφτει νωρίς το παιδί για ύπνο το βράδυ κι αν δεν τα καταφέρνει αναζητήστε τι είναι αυτό που του χαλά τον ύπνο και διορθώστε το. Φροντίστε, επίσης, το παιδί σας να γυμνάζεται. Το έχει ανάγκη (και το βοηθά να κοιμάται καλύτερα!).

Ασφάλεια ότι κάποιος στο σπίτι νοιάζεται για εκείνο
Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν όχι μόνο ότι νοιάζεστε γι'αυτά, αλλά και για το τι κάνουν, πώς περνούν τη μέρα τους, πώς προοδεύουν. Θέλουν να ξέρουν ότι θα είστε υπερήφανοι όταν θα τα πάνε καλά στο σχολείο και ότι θα ενδιαφερθείτε όταν δυσκολεύονται με κάτι. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν και να ξέρουν ότι θα απογοητευτείτε από αυτά όταν θα πάρουν κάποιες κακές αποφάσεις.

Χρόνο για να κάνει αυτά που πρέπει
Πολύ συχνά το πρόγραμμα των παιδιών είναι πολύ αυστηρό και φορτωμένο. Έχουν σχολείο, μετά ωδείο, μετά ποδόσφαιρο, μετά κολυμβητήριο, μετά φροντιστήριο για ξένες γλώσσες... Συχνά, δεν τους φτάνουν μόνο οι δικές τους δραστηριότητες, αλλά πρέπει να παραβρίσκονται και σε αυτές των αδελφών τους! Όλη την ημέρα τρέχουν από το ένα μέρος στο άλλο, περνούν άπειρο χρόνο σε αυτοκίνητα και σχολικά και γυρνούν στο σπίτι αργά. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν χρόνο ή κουράγιο για διάβασμα, να αγχώνονται και να μένουν πίσω στα μαθήματα. Όλο αυτό είναι υπερβολικό! Οι δάσκαλοι, όμως, απαιτούν οι ασκήσεις για την επόμενη μέρα να γίνονται και μάλιστα σωστά. Επιτρέψτε στο παιδί σας να τις κάνει.

Αίσθηση του χιούμορ
Τα παιδιά είναι αστεία. Η ζωή είναι αστεία. Η ικανότητα να έχει κανείς χιούμορ στην ζωή καλλιεργείται. Χαλαρώστε λίγο και αφήστε το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Τα παιδικά χρόνια περνούν γρήγορα. Η εκπαίδευση είναι σημαντική, αλλά σημαντική είναι και η διασκέδαση! Ας περνούν καλά τα παιδιά ενώ μαθαίνουν, θα δείτε πόσο πιο εύκολο θα τους είναι.

Ικανότητα να αφοσιωθεί σε μία εργασία
Είναι στην φύση του ανθρώπου να θέλει να αποφύγει το δύσκολο. Η επιτυχία, όμως, έρχεται όταν κανείς ξεπερνά τον εαυτό του και επιμένει σε ένα δύσκολο έργο, το οποίο μπορεί και να μην απολαμβάνει ιδιαίτερα. Η σημερινή γενιά παιδιών που μεγαλώνει σε έναν ψηφιακό κόσμο περνά άπειρο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες που τους προσφέρουν άμεση ανταπόκριση, αλλάζοντας διαρκώς εικόνες και ήχους. Τα ίδια παιδιά, όμως, δυσκολεύονται να διαβάσουν για δέκα συνεχόμενα λεπτά ή να γράψουν για πέντε λεπτά.Αν ένα μαθηματικό πρόβλημα τους φανεί δύσκολο παραιτούνται στο πρώτο λεπτό. Κυριολεκτικά. Θέλουν να εγκαταλείψουν και να κάνουν κάτι άλλο. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να είναι όλη μας η ζωή ψυχαγωγία και για να γίνει κανείς παραγωγικός άνθρωπος πρέπει να μάθει να επιμένει στις εργασίες του και να τις φέρνει εις πέρας. Αυτό απαιτεί εξάσκηση. Πολλή.

Ενσυναίσθηση
Τα παιδιά που μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους στην θέση κάποιου άλλου είναι πολύ πιο ευχάριστα και όλοι θέλουν να κάνουν παρέα μαζί τους, έτσι μακροπρόθεσμα αυτό δεν ωφελεί μόνο τους άλλους, αλλά και το ίδιο το παιδί. Τα παιδιά αυτά είναι πιο επιθυμητά, επειδή κάνουν τους άλλους να νιώθουν όμορφα, και το κάνουν με τρόπο που δεν είναι χειριστικός ή ιδιοτελής.

Κατανόηση ότι ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει
Όταν κανείς μπορεί να βλέπει την συνεισφορά του κάθε ανθρώπου και να κατανοεί τις δικές του δυνάμεις, σχηματίζεται η πιο ισχυρή και παραγωγική ομάδα.

Αγάπη για την ζωή
Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Διαλύονται τα σπίτια τους. Πεθαίνουν οι γονείς τους. Άνθρωποι τα πληγώνουν. Αρρωσταίνουν. Πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορεί να συμβούν που τα παιδιά βιώνουν από πρώτο χέρι. Όσα, όμως, έχουν μάθει να αγαπούν την ζωή συνέρχονται πιο γρήγορα. Φροντίσετε να εμφυσήσετε την αγάπη για ζωή στο παιδί σας.

Βρείτε και μοιραστείτε την ομορφιά με το παιδί σας. Φροντίστε να ξέρει πάντα πόσο πολύ το αγαπάτε. Περάστε χρόνο μαζί. Μιλήστε του. Μοιραστείτε ήσυχες αλλά και ξέφρενα διασκεδαστικές στιγμές. Χαρείτε ο ένας τον άλλον. Τι δώρο είναι αυτό για το παιδί σας δεν φαντάζεστε!-

Πηγή: mama365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου