Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τι να διδάξετε στο παιδί σας, πριν αρχίσει το σχολείο

Κάθε καινούρια σχολική χρονιά φέρνει μαζί της πολλές προκλήσεις για τα παιδιά: καινούρια τάξη, καινούρια δασκάλα, νέοι συμμαθητές, νέες υποχρεώσεις. Είναι φυσικό όλα αυτά να αγχώνουν τα μικρά παιδιά, ακόμα και εκείνα που έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. 

Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί ευκολότερα και να ανταποκριθεί με επιτυχία στην σχολική του καθημερινότητα, προσπαθήσετε να του διδάξετε τα παρακάτω:
  • Θετική συμπεριφορά. Μάθετε στο παιδί σας να αντιμετωπίζει θετικά και χωρίς φόβο καθετί καινούριο. Σταθείτε δίπλα του και ενισχύστε το με τη δική σας θετική διάθεση.
  • Συνέπεια. Δείξτε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του και να μην αφήνει τα πράγματα στη μέση. Μάθετε το να είναι συνεπές είτε πρόκειται για μια εργασία, είτε για μια απλή ζωγραφιά ή ακόμα και για την ώρα που θα πρέπει να ξυπνά κάθε πρωί.
  • Προσπάθεια και επιμονή. Εξηγείστε του ότι είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει στην αρχή κάποιες δυσκολίες, αλλά δεν θα πρέπει να απογοητευθεί. Διδάξτε του την αξία της συνεχούς προσπάθειας και μάθετε το να μην το βάζει κάτω με την πρώτη δυσκολία, αλλά να χρησιμοποιεί το μυαλό και την φαντασία του για να βρίσκει λύσεις.
  • Τα παθήματα - μαθήματα. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι κανείς, ούτε εσείς ούτε η δασκάλα, δεν έχει απαίτηση από αυτό να είναι συνέχεια τέλειο. Και λάθη θα κάνει και αποτυχίες θα έχει. Το σημαντικό, όμως, είναι να μαθαίνει μέσα από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνει.
  • Υπεροχή. Προσπαθήστε να μην βάλετε εσείς οι ίδιοι το παιδί σας στη διαδικασία να συγκρίνει τον εαυτό του με τους συμμαθητές του και να αγωνιά για το ποιος είναι καλύτερος ή ποιος ξέρει τα πιο πολλά. Μάθετε το να κάνει ότι καλύτερο μπορεί και να προσπαθεί, όχι για να ξεπεράσει τους άλλους, αλλά για να βελτιώσει τον εαυτό του.

Πηγή: mother

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου