Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Διαβάσαμε στο 18ο τεύχος της Σχεδίας και μας άρεσε...

Η Σχεδία συνεχίζει να ανοίγει νέους ορίζοντες, όχι μόνο στους πωλητές της, αλλά και σε όλους εμάς, τους αναγνώστες της με τα αξιόλογα και άκρως ενδιαφέροντα άρθρα της. Αυτό το μήνα, η εκπαίδευση φαίνεται να έχει την τιμητική της. 

Διαβάστε το υπέροχο άρθρο “Σχολικές δημοκρατίες” (σελ. 30- 34) και μάθετε περισσότερα πράγματα για τα ελεύθερα και αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία που αμφισβητούν το παραδοσιακό μοντέλο εκπαίδευσης και στοχεύουν στη δημιουργία ευτυχισμένων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Σχολεία χωρίς την απειλή των διαγωνισμάτων και της βαθμολογίας, με μαθητές που σκέφτονται, αποφασίζουν και συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις. Χώροι που λειτουργούν ως αυτοδιοικούμενες κοινότητες, μαθητές που χαίρονται κάθε στιγμή του σχολικού ωραρίου και αντιμετωπίζουν τη μάθηση σαν περιπέτεια, με την έμφυτη περιέργεια των νεαρών ατόμων που θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο. Όσο περίεργα και εξωπραγματικά και αν ακούγονται όλα αυτά, φαίνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία όχι μόνο ότι μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά και ότι είναι αποτελεσματικά. Μην βιαστείτε να τα απορρίψετε ως νέα “φρούτα”, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, γιατί ήδη υπάρχουν και στη χώρα μας! 

Μια σελίδα παρακάτω, διαβάζουμε το άρθρο “Η όαση δίπλα από το κελί”, ένα κείμενο για τα σχολεία που λειτουργούν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου “οι κρατούμενοι μορφώνονται και ονειρεύονται τη μέρα που θα βγουν για να τα φτιάξουν όλα”. Μέσα από τις διηγήσεις των μαθητών βλέπει κανείς την πραγματική δύναμη της εκπαίδευσης: τους νέους δρόμους που ανοίγει σε άτομα που μέχρι χθες, χωρίς εφόδια, δεν ήξεραν πώς να ξεφύγουν από την σκληρή πραγματικότητα της ζωής τους. 

Άλλα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, κατάλληλα για αξιοποίηση μέσα στην τάξη, είναι “Η φαντασία στην επιστήμη” (σελ 40- 42) όπου στιλητεύεται η ευκολία με την οποία κυκλοφορούν οι πιο παράλογες και αναξιόπιστες επιστημονικές θεωρίες στο διαδίκτυο και το άρθρο “Αϊβαλί, η πατρίδα μου”, ένα πολιτικό graphic novel που επιχειρεί να κατανοήσει τι συνέβη τότε και τι συμβαίνει σήμερα στις απέναντι ακτές του Αιγαίου. 

Μην το χάσετε. Βρείτε έναν από τους χαμογελαστούς πωλητές της με το κόκκινο γιλέκο και αγοράστε το! Αξίζει, για πολλούς λόγους.

(Η «Σχεδία» είναι ένα περιοδικό δρόμου και δεν πωλείται σε περίπτερα ή άλλα σημεία διανομής Τύπου. Πωλείται αποκλειστικά στο δρόμο από διαπιστευμένους πωλητές που φορούν κόκκινο γιλέκο με τον τίτλο του περιοδικού. Πρόκειται για αστέγους, ανέργους ή ανθρώπους με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Από κάθε περιοδικό που πουλούν 3 ευρώ, παίρνουν οι ίδιοι το 50%, δηλαδή 1,50 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν αξιοπρεπώς ένα εισόδημα για να μπορούν να ζήσουν. Τα άτομα αυτά δεν επαιτούν, αλλά εργάζονται. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα www.shedia.gr ).


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου