Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μικροί επιστήμονες στο ... σκουπιδότοπο

Η νέα παιδική σειρά του Amazon.com, "Annedroids", αποδεικνύει ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση μπορεί να είναι διασκεδαστική, συνδυάζοντας την κωμωδία με τη δράση.

Πώς θα αισθανόσαστε αν το εντεκάχρονο παιδί σας περνούσε όλη τη μερα του κατασκευάζοντας επιστημονικές συσκευές από σκουπίδια και συχνά πυκνά ανατίναζε μερικά από αυτά; Τι θα κάνατε αμ το βλέπατε να κυκλοφορεί συντροφιά με ανδροειδή, ντυμένο με ρούχα συναρμολογημένα με ... φαντασία; Αν η απάντησή σας είναι "θα με έπιανε πανικός", σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε τη νέα σειρά του Amazon.com, "Annedroids".


Οι σειρές που απευθύνονται σε παιδιά συνήθως ενθουσιάζουν τους μικρούς και απογοητεύουν τους μεγάλους, ή αντίστροφα, λατρεύονται από τους γονείς και απορρίπτονται από τα παιδιά. Ειδικά δε τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα περισσότερα παιδιά δεν τα παρακολουθούν ούτε ... αλυσοδεμένα στον καναπέ. Όμως το "Annedroids" - τα πρώτα επτά επεισόδια είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία Prime Instant Video- είναι διασκεδαστικό, έχει κέφι, δράση, χιούμορ, αξιαγάπητους ήρωες.

Κεντρική ηρωίδα είναι η Αν (εξ ου και ο τίτλος, ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της μικρούλας και τη λέξη androids, ανδροειδή), μία ιδιοφυϊα μόλις 11 ετών που ζει σε ένα σκουπιδότοπο γεμάτο θησαυρούς! Αυτό είναι το βασίλειό της, εκεί όπου μελετά την επιστήμη και κάποιες φορές ... ανατινάζει μερικά πράγματα. Εκεί κατασκεύασε τους τέσσερις βοηθούς της, όλα ανδροειδή, τα "Μάτια", το "Χέρι", τον "Πίτσλι" που είναι μισός περιστέρι και μιση ... ρουκέτα, και το "Φιλαράκι" ("Pal") που έχει τη μορφή οκτάχρονου παιδιού, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θέλει να είναι αγόρι ή κορίτσι! Στον μυστικό της κόσμο εισβάλλουν μία μέρα ένα μαύρο αγόρι, ο Νικ, και ένα εκκεντρικό κορίτσι, η Σάνια. Οι δυο τους σύντομα γίνονται σύντροφοί της στην μεγαλη περιπέτεια της επιστημονικής ανακάλυψης, των πειραμάτων, των κατασκευών. Μαζί θα δημιουργήσουν ένα αυτοκινούμενο ποδήλατο, θα μετατρέψουν ένα καρουσέλ σε ... τηλεσκόπιο και θα αναμείξουν ό,τι ουσία πέφτει στα χέρια τους σε δοκιμαστικούς σωλήνες με ... απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το μήνυμα της σειράς είνια ξεκάθαρο: όλοι μπορούν να μάθουν την επιστήμη, αν ένα κορίτσι είναι επιστημονική ιδιοφυϊα, ένας μαύρος, μία "παράξενη" και ένα αγόρι με γκέι γονείς μπορούν να μετατραπούν σε εφευρέτες.

Τα "Annedroids" υπογράφουν ο υποψήφιος για Emmy J.J. Johnon(ο άνθρωπος πίσω από τη σειρά κινουμένων σχεδίων "Dino Dan" και η εταιρία Sinking Ship Entertainment. Απευθύνεται κατα κύριο λόγο σε παιδιά από 4 έως 9 ετών, αλλά βλέπεται ευχάριστα και από μεγάλους. Οι ήρωες δεν είναι κινούμενα σχέδια, αλλά αληθινά παιδιά, γι' αυτό και οι ρυθμοί είναι πιο ανθρώπινοι. Τα ειδικά εφέ δεν τρομάζουν , δεν τυφλώνουν. Οι μόνες απώλειες είναι μερικά καψαλισμένα μαλλιά και κατεστραμένα ρούχα. Η σειρά είναι γεμάτη θετικά μηνύματα ("δεν αποτύχαμε, απλώς ανακαλύψαμε έναν άλλον τρόπο να το κάνουμε λάθος", είναι η αντίδραση της αξιαγάπητης Αν όταν ένα πείραμα πάει κάπως ... στραβά) προβάλλει την αξία της προσπάθειας, αντιμετωπίζει την αποτυχία με χιούμορ και καλωσορίζει το απρόοπτο ως μέρος του παιχνιδιού. Πραγματικά απολασυτικοί είναι και οι μικροί πρωταγωνιστές που υποδύονται τους ήρωες με φυσικότητα και απλότητα και κλέβουν καρδιές με τα ροδοκόκκινα μουτράκια τους, τα μάτια τους που λάμπουν από προσμονή μπροστά στο θεύμα της επιστήμης και τα γέλια τους.

Κείμενο της Μαρίας Αθανασίου στο περιοδικό TV (εβδομαδιαίο περιοδικό για την τηλεόραση που διανέμεται δωρεάν με την "Καθημερινή της Κυριακής")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου