Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Πώς θα εμποδίσετε την απώλεια όσων έμαθε το παιδί στο σχολείο (δεξιοτήτων, γνώσεων) κατά τους μήνες των καλοκαιρινών σχολικών διακοπών.

Οι διακοπές του καλοκαιριού είναι περίοδος για χαλαρωτικές διακοπές, εξωτερικές δραστηριότητες και πολλή διασκέδαση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας πρέπει ακαδημαϊκά να πάει πίσω. Με λίγη προσπάθεια οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποφύγουν αυτό το πισογύρισμα στον ακαδημαϊκό τομέα. 

Περισσότεροι από τα ¾ των γονέων φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα μείνουν πίσω αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα του WyzAnt.com- του μεγαλύτερου δικτύου μαθητών και εκπαιδευτικών που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Στη συγκεκριμένη έρευνα, το 77% των γονέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για «τις απώλειες του καλοκαιριού», δηλαδή για την απώλεια των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων και γνώσεων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η ανησυχία αυτή των γονέων κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη είναι. Περίπου 100 χρόνια ερευνών έχουν δείξει ότι οι μαθητές τυπικά πετυχαίνουν χαμηλότερη βαθμολογία στα σταθμισμένα τεστ στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς σε σύγκριση με τη βαθμολογία που πέτυχαν στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με το National Summer Learning Association. Κατά μέσο όρο, οι μαθητές χάνουν 2,6 μήνες στη μαθηματική ικανότητα και δυσκολεύονται να διατηρήσουν το αναγνωστικό επίπεδο που έχουν κατακτήσει, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εμφανίζονται στα μαθηματικά και στην ορθογραφία. 

Για να βοηθήσει τις οικογένειες να συνδυάσουν την διασκέδαση με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή των παιδιών τους το καλοκαίρι, η WyzAnt ρώτησε περισσότερους από 1.000 ανεξάρτητους δασκάλους που παρέδιδαν ιδιαίτερα για αποτελεσματικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να διατηρήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όλα όσα έμαθαν. 

Οι επόμενες 5 δραστηριότητες αποτελούν έναν συνδυασμό των προτάσεων που έκαναν οι εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. 
Το 95 % των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι το συνεχές διάβασμα είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποτρέψετε τις απώλειες του καλοκαιριού στον ακαδημαϊκό τομέα. Προσπαθήστε να υπάρχει ώρα διαβάσματος κάθε μέρα και ενθαρρύνετε το παιδί να διαλέγει θέματα που το ενδιαφέρουν για να μην τα παρατάει. Ακόμα και αν το υλικό της ανάγνωσης είναι μη ακαδημαϊκό (δηλαδή δεν έχει σχέση με το σχολείο), το συνεχές διάβασμα θα βοηθήσει το παιδί να διατηρήσει τις γνωστικές του δεξιότητες σε υψηλό επίπεδο. 

Μετατρέψτε καθημερινές δραστηριότητες σε μαθήματα. 
Ακόμα και οι πιο βαρετές καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν εμπειρίες μάθησης. «Οι μαθητές μπορούν να μετρούν τα ρέστα και να υπολογίζουν τον λογαριασμό» προτείνει η Diana Gaither, μια δασκάλα από το Dunkirk στο Maryland. Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τους υπολογισμούς του και να τους διορθώσετε αν υπάρχουν λάθη, εξηγώντας του ποια είναι λάθος, γιατι και πώς είναι σωστά.

Κάντε επανάληψη το υλικό από την προηγούμενη σχολική χρονιά. 
Ιδίως όσο αφορά τα μαθηματικά και τα μαθήματα επιστημών, οι μαθητές θα περάσουν τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς κάνοντας επανάληψη τα βασικά σημεία όσων διδάχθηκαν στην προηγούμενη τάξη. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει καλή αρχή και να ξεκινήσει το σχολείο με αυτοπεποίθηση που θα πηγάζει από τις δεξιότητες και γνώσεις που κατέχει. Οι μαθητές μπορούν να ξαναδούν τις σημειώσεις τους από τα μαθήματα μόνοι τους ή με τη βοήθεια των γονιών τους ή με κάποιο δάσκαλο. Αν ένα θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή δυσκολεύει το παιδί σας, ασχοληθείτε περισσότερο χρόνο με αυτό ή πάρτε κάποιο δάσκαλο για να καλύψει γρήγορα την ύλη με έναν τρόπο που μπορεί να κατανοήσει το παιδί. 

Μετατρέψτε το χρόνο στον υπολογιστή σε χρόνο μάθησης. 
Πριν χρησιμοποιήσει το παιδί σας τον υπολογιστή για διασκέδαση, βάλτε του να συμπληρώσει μια άσκηση σχετική με την ύλη του σχολείου online. Υπάρχουν πάρα πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο και μαθήματα για κάθε τομέα online. Αν και κάθε άσκηση δεν διαρκεί πάνω περισσότερο από λίγα λεπτά, αν κάνει ασκήσεις κάθε μέρα, τα αποτελέσματα θα είναι αθροιστικά και στο τέλος θα έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ύλης. 

Κάντε ένα ταξίδι με το αμάξι!
Δεν μπορούν όλοι να πάνε διακοπές ή να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι το καλοκαίρι, αλλά αν είστε από τους τυχερούς, αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στην οργάνωσή του. Αποφασίστε την πορεία σας μαζί, ψάξτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε. Βάλτε το παιδί να υπολογίσει την απόσταση μεταξύ των στάσεων, τον χρόνο που θα χρειαστείτε καθώς και την βενζίνη που θα καταναλώσετε.

Απόδοση του άρθρου Help your child avoid summer learning loss

Ιωάννα Αγγέλου, ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου