Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Νέοι κανόνες για τα σχολεία στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Για εκ των πραγμάτων αποκλεισμό ορισμένων μουσουλμάνων από τη διεύθυνση σχολείων στη Βρετανία κάνουν λόγο επικεφαλής ισλαμικών οργανώσεων, επικρίνοντας τους νέους κανόνες του υπουργού Παιδείας, Μάικλ Γκόουβ.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, έμμεση απάντηση της κυβέρνησης Κάμερον στην πολύκροτη υπόθεση «Δούρειος Ιππος», το υπουργείο Παιδείας θα χρηματοδοτεί μόνο όσα σχολεία, οι διευθυντές των οποίων αποδεικνύουν «προσήλωση στις θεμελιώδεις βρετανικές αξίες».

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας (MCB) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν αδύνατο τον διορισμό συντηρητικών μουσουλμάνων ως διευθυντών σχολείων, εφόσον οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις θεωρηθούν ασυμβίβαστες με τις βρετανικές αξίες από τον υπουργό.

Την ίδια στιγμή, το MCB καταγγέλλει πως ο ορισμός των αξιών αυτών εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού κ. Γκόουβ.

Για πρώτη φορά

Η υπουργική εγκύκλιος προσφέρει για πρώτη φορά στο κοινό γραπτή εκδοχή των βρετανικών αξιών, όπως τις αντιλαμβάνεται ο υπουργός. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι διευθυντές σχολείων οφείλουν να προάγουν τον σεβασμό των νόμων, της δημοκρατίας, της ισότητας και της ανεκτικότητας για κάθε δόγμα ή θρήσκευμα.

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο είχε δικαίωμα να αναστείλει τη χρηματοδότηση σχολείου μόνο εάν είχε διαπιστωθεί «σοβαρή δυσλειτουργία στη διοίκηση ή διαχείριση του ιδρύματος» ή εάν «ο διευθυντής κρινόταν ακατάλληλος».

Οι νέοι κανόνες του υπουργείου, όμως, δίνουν τη δυνατότητα στον υπουργό να διακόψει τη λειτουργία σχολείου ή να απολύσει τον διευθυντή του, εάν εκτιμήσει πως κάποιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι ακατάλληλο λόγω «της συμπεριφοράς» του.

Η συμπεριφορά ερμηνεύεται από το υπουργείο ως «κάθε ενέργεια, με στόχο να υποσκάψει τις βρετανικές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και του αλληλοσεβασμού μεταξύ διαφορετικών θρησκειών».

Εκπρόσωπος του MCB ανέφερε ότι ο νέος κανόνας είναι επικίνδυνος, καθώς επιτρέπει στον υπουργό Παιδείας να ορίζει ποιος είναι και ποιος δεν είναι εξτρεμιστής, βάσει των προσωπικών του απόψεων.
Την ίδια στιγμή, οι κανόνες του Γκόουβ, υποστηρίζει το MCB, τιμωρούν τους νομοταγείς μουσουλμάνους, που επιθυμούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα κοινά.

Η μνεία των βρετανικών αξιών και η ανάδειξή τους σε κεντρική θέση στην πολιτική συζήτηση αποκαλύπτει την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Κάμερον να στερήσει το μονοπώλιο της συντηρητικής ρητορικής από τον Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα Ukip.

Τα καλά ποσοστά που εξασφάλισε το Ukip στις πρόσφατες ευρωεκλογές, θορύβησαν το Συντηρητικό Κόμμα και υποχρέωσαν τους στρατηγικούς του ιθύνοντες να υιοθετήσουν σχεδόν ακραίες θέσεις, εισπράττοντας κατηγορίες ρατσισμού, θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και άκρατου πολιτικού καιροσκοπισμού.

Επιχείρηση «Δούρειος Ιππος»

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στις αρχές Ιουνίου, όταν ανώνυμη επιστολή στον Τύπο αποκάλυπτε την πραγματοποίηση «επιχείρησης» από το υπουργείο Παιδείας, με κωδική ονομασία «Δούρειος Ιππος». Η επιχείρηση φέρεται να διαπίστωσε την ύπαρξη μυστικής εκστρατείας επιβολής μουσουλμανικών πολιτιστικών προτύπων σε κάποια σχολεία του Μπέρμιγχαμ.

Παρότι η επιστολή –και η αντάξια κατασκοπευτικού μυθιστορήματος κωδική ονομασία της «επιχείρησης»– αποδείχθηκε πλαστή, ο επικεφαλής των υπηρεσιών επιθεώρησης του υπουργείου, Μάικλ Ουίλσο, συνέταξε όντως εμπιστευτική έκθεση, με τα παραπάνω συμπεράσματα.

Το κείμενο, έκτασης εννέα σελίδων, που είχε αποδέκτη τον υπουργό Μάικλ Γκόουβ, εμφανίζει τον επιθεωρητή να καταγγέλλει ότι ορισμένα σχολεία αποτυγχάνουν στο να προστατεύσουν τα παιδιά από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Προς επίρρωσιν του πορίσματός του για τα σχολεία του Μπέρμιγχαμ, ο κ. Ουίλσο μνημονεύει το παράδειγμα σχολείου της πόλης, που προσκάλεσε ομιλητή, γνωστό για τις εξτρεμιστικές του απόψεις, ενώ άλλο ίδρυμα διοργάνωσε εκδρομή στη Σαουδική Αραβία μόνο για μουσουλμάνους μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου