Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Βραβείο για το πρώτο αερόστατο προσιτό σε άτομα με αναπηρία

Η Global Ballooning είναι η πρώτη εταιρία στην Αυστραλία που δημιούργησε το ΄καλάθι εύκολης πρόσβασης΄, μία κατασκευή που επιτρέπει ακόμη και σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες να απολαύσουν μια πτήση με αερόστατο θερμού αέρα στον ουρανό της Μελβούρνης και του Yarra Valley.

Η πρώτη πτήση με το ειδικό καλάθι πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2012 και μόλις την περασμένη εβδομάδα η εταιρία βραβεύτηκε από την Πολιτεία για τη συνεισφορά της στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με αναπηρία. Τα βραβεία υπεροχής στον τομέα της αναπηρίας στη Βικτώρια διεξάγονται κάθε χρόνο και η Global Ballooning διακρίθηκε για την προσφορά της ανάμεσα σε επιχειρήσεις που τα θέματα αναπηρίας δεν είναι η κύρια ειδίκευσή τους.

Η ιδέα για την καινοτόμο κατασκευή πηγάζει από μια προσωπική περιπέτεια του γενικού διευθυντή της εταιρίας και πιλότου αερόστατου, Kiff Saunders. Πριν από 5 χρόνια ο κ. Saunders είχε ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του, με αποτέλεσμα να περάσει έναν ολόκληρο χρόνο προτού καταφέρει να περπατήσει χωρίς βοήθεια. Κατά την περίοδο ανάρρωσης συναντήθηκε με τον Peter Burt και την Clara Davies, δικηγόρους που εξειδικεύονται σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Αυτή ήταν και η αφορμή για το ξεκίνημα μιας συνεργασίας μεταξύ των δικηγόρων και του κ. Saunders, ώστε να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο καλάθι αερόστατου, ικανό να φιλοξενήσει άτομα με κάθε είδους κινητική δυσκολία.

«Μέχρι εκείνο το σημείο που κατασκευάστηκε αυτό το καλάθι, αναγκαζόμασταν να απορρίψουμε όποιον πελάτη βρισκόταν σε αναπηρική καρέκλα ή απλώς δυσκολευόταν να σταθεί όρθιος για τη μία ώρα που διαρκεί η πτήση. Και δεν είναι καθόλου δίκαιο. Όλοι θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη ζωή, όπως κάθε άλλο άτομο χωρίς αναπηρία μπορεί» εξηγεί στο «Νέο Κόσμο» η Despina Karatzias, διευθυντικό στέλεχος της Global Ballooning.

Ένα συνηθισμένο αερόστατο προϋποθέτει ότι οι επιβάτες σκαρφαλώνουν για να καταφέρουν να μπουν και να βγουν από το καλάθι, καθιστώντας τη δραστηριότητα απαγορευτική σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να αποτελεί παρελθόν με την κατασκευή που λάνσαρε η Global Ballooning. Στο ΄καλάθι εύκολης πρόσβασης΄ έχει ενσωματωθεί ειδική πόρτα, ενώ οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν την πτήση καθισμένοι. Όπως αναφέρει η κ. Karatzias, πρόκειται για μια λύση όχι μόνο για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρική καρέκλα, αλλά ακόμη και για ηλικιωμένους ή για οποιονδήποτε δυσκολεύεται να παραμείνει όρθιος στη διάρκεια του ταξιδιού.

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου έχει υπάρξει ιδιαίτερα θετική και το εγχείρημα της εταιρίας φαίνεται να καλύπτει μια ήδη υπάρχουσα ανάγκη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού με κινητικές δυσκολίες που ταξίδεψε από το Σίδνεϊ προκειμένου να δοκιμάσει την εμπειρία της πτήσης, αφότου έψαχνε 3 χρόνια για μια ανάλογη υπηρεσία!

Η κ. Karatzias περιγράφει την περιήγηση με αερόστατο ως την πιο βασική μορφή πτήσης, που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι πάνω σε μαγικό χαλί, ενώ ΄γνωρίζεις΄ μια περιοχή με τον πιο μοναδικό τρόπο, από ψηλά!

«Εκτός από τη θέα, νιώθει κανείς την έλλειψη βάρους σαν να πετάς. Δεν είναι κάποια μηχανή που σε κρατάει ψηλά στον αέρα, αλλά ο αέρας που σε μεταφέρει. Αισθάνεσαι έτσι όχι τόσο ότι κινείσαι προς τα πάνω, αλλά ότι η γη απομακρύνεται από κάτω και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο που να σου δίνει μια παρόμοια εμπειρία».
Την υποψηφιότητα της Global Ballooning για το βραβείο πρότεινε η μη Κυβερνητική Οργάνωση για άτομα με αναπηρία Scope, ενώ υπήρξε και η μόνη υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία από το χώρο του τουρισμού.

Όπως εξηγεί η κ. Karatzias, υπάρχει μια κινητικότητα τελευταία στην ευρύτερη περιοχή της Βικτώριας στον τομέα του τουρισμού που στοχεύει στο περαιτέρω άνοιγμα των υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Η ομάδα της Global Ballooning ελπίζει πως περισσότερα βήματα πρόκειται να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση γενικότερα στο χώρο του τουρισμού, αλλά και ειδικότερα στη δική τους βιομηχανία των αερόστατων.

«Βλέπουμε το ρόλο μας σαν πρεσβευτές που μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις επιχειρήσεις στη βιομηχανία του τουρισμού.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί διαχειριστές αερόστατων, ακόμη και στην ίδια την Πολιτεία, οι οποίοι παρακολουθούν το εγχείρημά μας και είμαι σίγουρη ότι δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν τα βήματά μας. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη» αναφέρει η κ. Karatzias.

Για πληροφορίες σχετικά με την Global Ballooning και τις πτήσεις που διοργανώνει, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρίαςhttp://www.globalballooning.com.au/

Πηγή: neoskosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου