Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Διαβήτη τύπου 1 μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά ο ιός της γαστρεντερίτιδας

Επικίνδυνος για την υγεία των παιδιών μπορεί να γίνει ο ιός που αποτελεί την πρώτη αιτία προσβολής από οξεία γαστρεντερίτιδα στις μικρές ηλικίες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η διαπίστωση αυτή έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, οι οποίοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι ο ροταϊός, όπως ονομάζεται, ίσως αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, αφού διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο ισχύει στα ποντίκια.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens και οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός ευθύνεται για την πρόκληση μιας έντονης αντίδρασης του ανοσοποιητικού, η οποία το κάνει όχι μόνο να επιτίθεται στον ιό που έχει εισβάλει στον οργανισμό, αλλά και σε ορισμένα από τα κύτταρα του οργανισμού.

Στην περίπτωση αυτή η επίθεση γίνεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Επιπλέον, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια Barbara Coulson, τόνισε ότι η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει με ακρίβεια ότι ο ροταϊός ευθύνεται για τον συγκεκριμένο τύπο αντίδρασης του ανοσοποιητικού των ποντικιών, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται και η εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 στα ποντίκια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό, γι' αυτό και εφιστούν την προσοχή γονιών και ιατρών σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου