Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Εκτεθειμένη...Ολοι ξέρουν


Η Τζέσικα είναι μαθήτρια.Είναι ανήλικη. Ερωτεύεται έναν συμμαθητή της. Όπως συνηθίζουν οι έφηβοι, βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες από τις προσωπικές τους στιγμές. Τις δημοσιεύουν παντού. Τρυφερές στιγμές από μια τρυφερή ηλικία.


Λίγο αργότερα κάπου στην Αγγλία η Τζέσικα βρίσκεται κουλουριασμένη σε ένα παγκάκι. Κλαίει, είναι σε αγωνία και απόγνωση. Βρίσκει καταφύγιο σε μια καφετέρια και ξεκινάει ένα διάλογο με τον εαυτό της.
Τί συμβαίνει;Τί κάνουμε εδώ μέσα;
Είμαι τελειωμένη.
Γιατί;Κοίτα μπορούμε να το σκεφτoύμε;
Όλοι ξέρουν, νομίζω ότι τελείωσα. Ούτε οι φίλοι μου δεν μου μιλάνε. Θέλω απλώς να εξαφανιστώ.
Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό.
Μπορούμε να προσπαθήσουμε.
Είναι μπέρδεμα.
Δεν είναι δίκαιο τί έκανα λάθος;

Τότε μαθαίνουμε τί ακριβώς έχει συμβεί. Βλέπουμε τη Τζέσικα να βγαίνει από το μπάνιο όπου αρχίζει να στέλνει φωτογραφίες στο αγόρι της, φορώντας το μπουρνούζι της. Μετά αποφασίζει να το βγάλει..και να βγάλει γυμνές φωτογραφίες

Ο διάλογος συνεχίζεται.
Ήθελα να του δείξω πόσο μου αρέσει. Ηθελα το κάνω.
Ήταν διασκεδαστικό εντάξει;
Ναι, διασκεδαστικό και ηλίθιο.
Το μόνο που έκανα ήταν να βγάλω φωτογραφίες και να τις στείλω στο αγόρι μου. Πού είναι το κακό με αυτό; Ηταν ανάμεσα στους δυό μας. Δεν της έστειλα για να δημοσιευτούν.
Με το που πατήσεις το κουμπί είναι εκτός ελέγχου. Δεν μπορείς να το πάρεις πίσω.

Η επόμενη μέρα στο σχολείο είναι εφιάλτης. Οι φωτογραφίες έχουν σταλεί σε όλο το σχολείο και αρχίζει ο χλευασμός, τα προσβλητικά υπονοούμενα και η παρενόχληση.

Κάποιος ανέβασε τις φωτογραφίες σε ένα site..Χιλιάδες άνθρωποι με έχουν δει. Μου στέλνουν καθημερινά μηνύματα και μου ζητάνε να κάνω διάφορα,δεν με αφήνουν ήσυχη, με παρενοχλούν και με αποκαλούν βρώμικη.
Όλοι ξέρουν...Όλοι.Δεν πάω πίσω. Δεν θα σταματήσει.
Πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον.
Ποιό μέλλον...Πανεπιστήμιο;Δουλειά;Και αν κάποιος που θέλει να με προσλάβει ψάξει το όνομα μου;Τότε τί;
Θα το αντιμετωπίσουμε τότε.
Ήταν ένα ηλίθιο λάθος.
Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους. Εσύ τις έστειλες.
Η ζημιά έγινε. Τελείωσε.
Έτσι θέλεις να το αντιμετωπίσεις. Να τρέξεις;
Ας μην κάνουμε ακόμη ένα λάθος. Το ότι έκανες μια λάθος επιλογή δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις και στην επόμενη επιλογή λάθος.

Το δραματοποιημένο αυτό video αποτελεί καμπάνια του Online Κέντρου Προστασίας κατά της Παιδικής Εκμετάλλευσης, για τοsexting και to cyberbullying καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στους εφηβούς.Ένα φαινόμενο, οι διαστάσεις του οποίου είναι πλέον επικίνδυνες. 

Έφηβοι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ευρέως αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Ομως αγνοούν το αποτέλεσμα των πράξεων τους. Ανήλικα παιδιά, έχουν φτάσει στα πρόθυρα αυτοκτονίας. 

Τον ανατριχιαστικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου ανήλικων θυμάτων μετρά το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, μέσα σε μόλις έναν χρόνο και μόνο μέσω του facebook. Μαζί και το νεοφερμένο και στην Ελλάδα sexting.

Στην Ελλάδα, το 4% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν παρενοχληθεί διαδικτυακά και το 11% δηλώνει ότι έχει λάβει σεξουαλικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, όπως καταγράφει η Ελληνική ομάδα του δικτύου EU Kids Online, του ευρωπαϊκού δικτύου που μελετά τις διαδικτυακές πρακτικές των παιδιών σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Το μήνυμα είναι απλό, πρέπει να πάντα σκέφτεσαι πριν στείλεις κάτι και πριν κάνεις share. Θυμήσου, ότι φωτογραφίες που μπορεί να τραβήξεις και να στείλεις μπορεί να δημοσιευτούν για πάντα.

Πηγή: theToc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου