Η μούχλα που αναπτύσσεται σε τάξεις και άλλες εγκαταστάσεις των σχολείων μπορεί να δημιουργεί προβλήματα υγείας σε μαθητές και μέλη του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού.
Οι συχνότερες διαταραχές υγείας που προκαλούνται εξαιτίας της μούχλας στα σχολεία είναι οι αλλεργίες και οι αναπνευστικές παθήσεις.
Η μούχλα για αναπτυχθεί χρειάζεται οξυγόνο, νερό και πηγή θρεπτικών ουσιών. Πρόκειται για μεγάλους πληθυσμούς μυκήτων που δημιουργούν αποικίες σχεδόν σε οτιδήποτε, ξύλο, χαρτί, χαλιά, φαγητά και μονώσεις.
Ο έλεγχος της υγρασίας είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον περιορισμό και αντιμετώπιση του προβλήματος της μούχλας στα σχολεία.
Οι λόγοι ανάπτυξης της μούχλας στα σχολεία
Οι μύκητες μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα. Εγκαθίστανται σε επιφάνειες με αυξημένη υγρασία στις οποίες μπορούν να βρουν διατροφικά στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη τους. Για να επιβιώσουν διαβρώνουν και καταναλώνουν την πηγή που τους προσφέρει θρεπτικά στοιχεία.
Το νερό που απαιτείται για την ανάπτυξη της μούχλας εισέρχεται σε σχολικές εγκαταστάσεις με διάφορους τρόπους: Από οροφές που στάζουν, διαρροές σωλήνων, παράθυρα, ανεπάρκειες του αποχετευτικού συστήματος, πλημμύρες, θεμέλια και άλλες κτιριακές ιδιαιτερότητες.
Επίσης συμβάλλουν στη δημιουργία μούχλας η αύξηση της υγρασίας που παρατηρείται τα καλοκαίρια ή όταν γίνονται εργασίες βαψίματος ή καθαρισμού χαλιών ή διαφόρων χώρων, η μη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού όταν τα σχολεία είναι κλειστά.
Η υγρασία εισέρχεται στα σχολικά κτίρια και στις εσωτερικές τους εγκαταστάσεις. Συμπυκνώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τις ψυχρότερες εσωτερικές επιφάνειες όπως τα παράθυρα, οι τοίχοι και οι σωληνώσεις.
Χώροι όπου αναπτύσσεται η μούχλα στα σχολεία
Σε δομές στο σχολείο όπου είναι δυνατόν να συμπυκνωθεί η υπερβολική υγρασία και να δημιουργηθεί νερό, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης μούχλας. Συχνά παρατηρείται μούχλα στα ταβάνια, γύρω από τα παράθυρα, κοντά στις βρύσες, στους τοίχους, σε διάφορες ακάλυπτες ή καλυμμένες επιφάνειες, γύρω από τα πλακάκια χώρων υγιεινής, σε βιβλία, σε χαλιά και σε διάφορες εγκαταστάσεις (διασωληνώσεις, κλιματισμός).
Οι συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται με τη μούχλα στα σχολεία
Η ήπια έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα, στη μύτη, στο λάρυγγα, και στους πνεύμονες. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλώνονται τόσο σε αλλεργικούς όσο και σε μη αλλεργικούς ανθρώπους.
Σε ευαισθητοποιημένους λόγω αλλεργίας ανθρώπους, η εισπνοή μούχλας ή η επαφή με αυτήν, δυνατόν να πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ακόμη και η επαφή με νεκρή μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Για αυτό δεν είναι αρκετό να σκοτώνεται η μούχλα αλλά παράλληλα πρέπει οι χώροι στους οποίους βρισκόταν να καθαρίζονται.
Οι τρόποι καταπολέμησης της μούχλας στα σχολεία
Το κλειδί για την καταπολέμηση της μούχλας στα σχολεία βρίσκεται στον έλεγχο της υγρασίας. Χρειάζονται τακτικοί έλεγχοι και εργασίες συντήρησης. Πρέπει οι χώροι να επιθεωρούνται για να ανευρίσκονται έγκαιρα εάν υπάρχουν σημεία υγρασίας, ανάπτυξης μούχλας ή διαρροών.
Οποιοδήποτε πρόβλημα διαρροής νερού και υγρασίας πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο προσωπικό που έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του σχολείου. Εντός 24 έως 48 ωρών μετά από μια διαρροή ή χύσιμο νερού, απαιτείται καθάρισμα και στέγνωμα οποιονδήποτε υλικών, επίπλων ή χώρων για την πρόληψη δημιουργίας μούχλας.
Η υγρασία των εσωτερικών χώρων να διατηρείται μεταξύ 30% και 50%. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων υγιεινής και οποιουδήποτε χώρου που πιθανόν να είναι πηγή υγρασίας. Η χρήση συσκευών κλιματισμού ή που αφαιρούν την υγρασία βοηθούν για το σκοπό αυτό.
Επιφάνειες που έχουν μούχλα πρέπει να βουρτσίζονται καλά, να πλένονται με νερό και απολυμαντικό. Στη συνέχεια να στεγνώνονται πλήρως.
Εάν υπάρχουν ενδείξεις μούχλας σε πορώδη υλικά όπως σε επενδύσεις σε ψευδοτάβανα ή χαλιά, πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα. Αποφεύγετε να βάζετε χαλιά σε περιοχές που υπάρχει πάντοτε υγρασία όπως κοντά σε βρύσες, νεροχύτες, σε πατώματα από τσιμέντο που είναι σε επαφή με τη γη και υπόκεινται σε συχνές συμπυκνώσεις υγρασίας.
Οι κρύες επιφάνειες όπως οι σωλήνες κρύου νερού, να καλύπτονται από μόνωση. Σε χώρους που χρειάζεται εξαερισμός πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί εξαερισμού όπως και συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης.
Σε κάθε σχολείο πρέπει να υπάρχει μια πολιτική περιορισμού και καταπολέμησης της μούχλας.
Τα μέτρα αντιμετώπισης της μούχλας από το προσωπικό που έχει την ευθύνη της συντήρησης του σχολικού κτιρίου και όλων των εγκαταστάσεων του δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο κατά τις σχολικές περιόδους αλλά και για τις περιόδους διακοπών.
Πηγή: medlook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου