Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ευρωπαϊκός μαθητικός διαγωνισμός για το πείραμα στις Φυσικές Επιστήμες

H 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2014 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 30 Μαρτίου ώς 6 Απριλίου.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), δηλαδή οι εκπαιδευτικοί των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών που επιμορφώνουν τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης στην προσπάθεια τους για την ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στα εργαστήρια της οποίας θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO) είναι ένας διαγωνισμός για μαθητές έως 17 ετών από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάζονται και αξιοποιούν τις δεξιότητες που διαθέτουν για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω πειραματικών μετρήσεων στη Φυσική, τη Χημεία και την Βιολογία.

Στους σκοπούς του διαγωνισμού περιλαμβάνονται η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και η ανάδειξή του ως βασικό εργαλείο της επιστημονικής μεθόδου, η προώθηση της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων, η ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών και η συμβολή στη δημιουργία της κοινής ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη.

Στην Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν 25 χώρες της ΕΕ με δυο τριμελείς μαθητικές ομάδες η κάθε μία. Αυτό συνεπάγεται ότι θα φιλοξενηθούν για μια βδομάδα 150 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί της τριτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας.

Η τελετή έναρξης θα γίνει τη Δευτέρα 31/3 στις 10.00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και η τελετή λήξης το Σάββατο 5/4 στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΜΠ στο κτίριο Αβέρωφ. Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στην ιστοσελίδαhttp://vod.sch.gr/video/iptv/646.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου