Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί ενέχει ο τοκετός στο νερό

Ο τοκετός στο νερό δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη και μπορεί να ενέχει σπάνιους αλλά σοβαρούς κινδύνους για το νεογνό, άρα λοιπόν δεν ενδείκνυται για την πλειοψηφία των γυναικών, σύμφωνα με κοινή γνωμοδότηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων

Αν και ο τοκετός στο νερό γίνεται όλο και δημοφιλέστερος, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η γέννα μέσα σε νερό είναι ασφαλής ή ωφέλιμη είτε για την επίτοκο, είτε για το νεογνό, αναφέρεται στην έκθεση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τοκετός στο νερό έχει συντελέσει στον πνιγμό του εμβρύου, σε αναπνευστικά προβλήματα λόγω κατάποσης νερού και λοιμώξεων. 

Δεδομένης της έλλειψης εδραιωμένων πλεονεκτημάτων και των πιθανών σοβαρών κινδύνων «η τακτική της γέννας μέσα στο νερό θα πρέπει να θεωρείται πειραματική διαδικασία», η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον εάν η μητέρα λαμβάνει μέρος σε κλινική μελέτη, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Σπανίως μεν, αλλά ο κίνδυνος από τον τοκετό στο νερό είναι υπαρκτός, και οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι ενήμερες του κινδύνου αυτού», σημειώνει ο Δρ Τονς Ρατζου, επικεφαλής του Τμήματος Κύησης και Περιγεννητικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, μέλος της συντακτικής επιτροπής της έκθεσης. 

Αρκετοί υποστηρικτές του τοκετού στο νερό αντικρούουν τους ισχυρισμούς της έκθεσης λέγοντας ότι τα νεογνά έχουν ένα αντανακλαστικό που τα εμποδίζει να καταπιούν νερό, αλλά οι γιατροί αντιτάσσουν ότι αυτό μπορεί να παρακαμφθεί, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση κατάποσης των σωματικών τους εκκρίσεων κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Μάλιστα, η κατάποση κοπράνων είναι επίσης ένας επιπρόσθετος κίνδυνος από τον τοκετό στο νερό, σύμφωνα με τον Δρ Ρατζου. 

Πάντως, η αναφορά εστιάζει και στις περιπτώσεις των γυναικών που μπορούν να ωφεληθούν από την παραμονή τους στο νερό, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια του τοκετού. Μάλιστα, μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι έγκυες που στα πρώτα στάδια του τοκετού βρίσκονται μέσα στο νερό βιώνουν λιγότερο πόνο, χρειάζονται μικρότερες δόσεις αναλγητικών και έχουν γενικότερα συντομότερης διάρκειας γέννα. Αλλά, στο τελικό στάδιο του τοκετού συστήνεται η έξοδος της γυναίκας από το νερό. 

Η συντακτική επιτροπή της έκθεσης κάνει και σαφείς συστάσεις προς τις μαιευτικές μονάδες που παρέχουν την δυνατότητα του τοκετού στο νερό, ως προς την αυστηρή εφαρμογή του ιατρικού πρωτοκόλλου, δηλαδή της διαρκή παρακολούθηση της μητέρα αλλά και της προόδου του τοκετού, ώστε η επίτοκος να εξέλθει εγκαίρως από το νερό, πριν την έξοδο του εμβρύου από το γεννητικό κανάλι. 

Επίσης το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα κατά την διάρκεια του τοκετού και ότι οι χώροι είναι κατάλληλα απολυμασμένοι. 

Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσης κατευθυντήριες οδηγίες για το ποιες γυναίκες είναι οι ιδανικές υποψήφιες για τοκετό στο νερό, γενικά οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι πρόκειται για υγιείς γυναίκες που αναμένεται να έχουν τοκετό χωρίς επιπλοκές. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου