Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πώς η αμερικανική NSA εξοικειώνει τα παιδιά με τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών

Ο Μεγάλος Αδελφός έχει βαλθεί να αποκτήσει μικρότερα αδελφάκια.

Αν νομίζετε ότι ο κόσμος των καρτούν μονοπωλείται από τον Μίκι Μάους, τον Αστερίξ και τον Λούκι Λουκ, ρίξτε μια ματιά στον Τι-Τοπ, μια χελωνίτσα που φοράει ανάποδα ένα καπέλο του μπέιζμπολ, έχει μοβ γυαλιά ηλίου και ντύνεται με μοδάτα τζιν.

Μοιάζει με συνηθισμένο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για... κατάσκοπο της NSA με αποστολή να στρατολογήσει μικρά παιδιά και να τα μετατρέψει σε πράκτορες! 

Τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ βρίσκεται στο στόχαστρο ξένων κυβερνήσεων, οργανώσεων και πολιτών, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εντουαρντ Σνόουντεν για το παγκόσμιο δίκτυο παρακολουθήσεων που έχει στήσει, υποκλέπτοντας νυχθημερόν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η δημόσια εικόνα της Υπηρεσίας χρειαζόταν επειγόντως λίφτινγκ. Και αν οι προσπάθειες εξωραϊσμού της στην κοινή γνώμη άρχισαν μόλις πρόσφατα, μια αντίστοιχη εκστρατεία που απευθύνεται σε παιδιά έχει ξεκινήσει εδώ και εννέα χρόνια.

Η χελώνα Τι-Τοπ μαζί με οκτώ ακόμη χαρακτήρες καρτούν είναι οι ήρωες του... παιδικού ιστότοπου της NSA, ο οποίος δημιουργήθηκε για να διαφημίσει την Υπηρεσία στο πλαίσιο της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστήσει την αποστολή των κρατικών οργανισμών «κατανοητή» στο κοινό.

«Στον κόσμο της διπλωματίας το να γνωρίζεις τι σχεδιάζει ο εχθρός σε βοηθάει να προετοιμαστείς. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό οι εχθροί σου να μην ξέρουν τι σχεδιάζεις εσύ. Αποστολή μας είναι να μάθουμε ό,τι μπορούμε για τους πιθανούς εχθρούς με σκοπό να προστατεύσουμε τις επικοινωνίες της Αμερικής», λέει στα παιδιά η χελώνα-κατάσκοπος.

Με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, διαδραστικά παιχνίδια και παζλ, ο ιστότοπος CryptoKids (http://www.nsa.gov/kids/) της NSA έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους ανήλικους επισκέπτες στις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, να τους μυήσει στον κόσμο της κατασκοπείας και να τους... στρατολογήσει στην Υπηρεσία.

«Δεν είναι ποτέ νωρίς για να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις» είναι το μήνυμα της Υπηρεσίας προς τα παιδιά.

Για να μπουν στην ενότητα «Πώς μπορώ να δουλέψω για την NSA;» οι νεαροί χρήστες πρέπει να κάνουν κλικ στην εικόνα του Σλέιτ, ενός λαγού ο οποίος αναφέρει στο... βιογραφικό του ότι του αρέσει να ακούει χιπ-χοπ και ροκ. Ο χάι-τεκ λαγός συμμετέχει σε διαγωνισμούς κρυπτογράφησης μαζί με άλλους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, όπως ένα σκυλί και μία γάτα με τα ονόματα Ντισάιφερ Ντογκ και Κρίπτοκατ αντίστοιχα.

«Θα χρησιμοποιείς τεχνολογία αιχμής για να ανακτήσεις, να κατανοήσεις και να αντλήσεις πληροφορίες από μια ποικιλία ξένων σημάτων σε όλο τον κόσμο. Θα επιχειρείς επίσης να προσδιορίσεις τον σκοπό, το περιεχόμενο και τον χρήστη αυτών των σημάτων για την παροχή κρίσιμων πληροφοριών στους ηγέτες του έθνους μας» αναφέρει ο ιστότοπος.

Αντιδράσεις: «Χάι-τεκ προπαγάνδα με στόχο τα παιδιά»

Η λειτουργία του σάιτ της NSA προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με διάφορες οργανώσεις υπέρ των πολιτικών ελευθεριών να κάνουν λόγο για «εργαλείο προπαγάνδας».

Ειδικοί στην προσχολική εκπαίδευση και στο μάρκετινγκ που απευθύνεται σε παιδιά υποστήριξαν ότι οι μέθοδοι της NSA είναι παρόμοιες με την πρακτική των McDonald's να τοποθετούν παιχνίδια μέσα στα παιδικά γεύματα Happy Meal.

«Η NSA φορά το καλύτερο πρόσωπό της για να παρουσιάσει τον εαυτό της χωρίς κανείς άλλος να μπορεί να εκφράσει την άποψή του ή να διαφωνήσει. Αυτό κάνει τα παιδιά να αισθάνονται καλά με αυτό που κάνει η υπηρεσία» δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η Νίνα Χάντεμαν, καθηγήτρια στο βρετανικό πανεπιστήμιο Σάφολκ η οποία ειδικεύεται στις επιπτώσεις των νέων μέσων στην κοινωνία.

«Αυτό συμβαίνει όλη την ώρα» πρόσθεσε, αναφερόμενη στις προσπάθειες κυβερνητικών υπηρεσιών, επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να προωθήσουν μηνύματα στα παιδιά μέσα από κινούμενα σχέδια και παιχνίδια. 

Η εκπρόσωπος της NSA Βάνι Βάινς υποστήριξε ότι «όπως πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, έτσι και η NSA έχει έναν ειδικό ιστότοπο για τα παιδιά. Το σάιτ έχει σχεδιαστεί για να τα βοηθήσει να μάθουν για την κρυπτογράφηση και την αποστολή της NSA να υπερασπιστεί το έθνος».

FBI, CIA KAI ΣΤΡΑΤΟΣ. Αντίστοιχα σάιτ που απευθύνονται σε παιδιά έχουν δημιουργήσει το FBI και η CIA. Στην ψηφιακή μάχη της «στρατολόγησης» επιστρατεύονται και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το 2002 το Πεντάγωνο κυκλοφόρησε το βιντεογκέιμ America's Army (Αμερικανικός Στρατός) για να ενθαρρύνει τους νέους να καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η NSA λανσάρισε το CryptoKids το 2005, αρχικά με επτά χαρακτήρες καρτούν, «για να μετατρέψει σε διασκέδαση την έρευνα της κρυπτογραφικής κληρονομιάς της Αμερικής και την εκμάθηση πληροφοριών για την υπηρεσία».

Το 2010 πρόσθεσε δύο ακόμη ήρωες, τα «κυβερνοδίδυμα» καρτούν Σάι και Σίντι, που έχουν αποστολή να διδάξουν στα παιδιά πώς να «παραμένουν ασφαλή απολαμβάνοντας τον κυβερνοχώρο».

Οι κατάσκοποι-καρτούν

Κρίπτοκατ
Είναι... γάτα στους υπολογιστές. Ειδικεύεται στο σπάσιμο κωδικών και στην κρυπτογράφηση.
Ντισάιφερ Ντογκ
Είναι ο καλύτερος φίλος της Κρύπτοκατ και τρελαίνεται για την υψηλή τεχνολογία.
Ροζέτα Στόουν
Είναι κόρη αρχαιολόγων, λατρεύει το σούσι, τις ξένες γλώσσες και το σπάσιμο κωδικών.
Τι-Τοπ
Είναι μια χάι-τεκ χελώνα που μυήθηκε στον κόσμο της τεχνολογίας από τον θείο της τον Μακ.
Τζουλς
Μισεί την ακινησία, παίζει σαξόφωνο, κατασκευάζει ρομπότ και θέλει να γίνει μηχανικός.
Σλέιτ
Ο λαγός που τρελαίνεται για παιχνίδια (από σκάκι μέχρι videogames) και λατρεύει τα μαθηματικά.
Λοχίας Σαμ
Είναι... αετός στη στρατολόγηση παιδιών. Για να το πετύχει επισκέπτεται σχολεία και μιλά στους μαθητές.
Σάι 
Οι γονείς του δουλεύουν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι εξπέρ στη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών.
Σίντι
Είναι η δίδυμη αδελφή του Σάι και έχει αδυναμία στους υπολογιστές και τα γκάτζετ.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου