Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τη νέα διαδικασία απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων για τα άτομα με αναπηρίες

O Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διεκπεραίωση αιτημάτων ατόμων με αναπηρίες για την απαλλαγή τους από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, μετά την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τον Σεπτέμβριο 2011.

Για τη χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας σε αναπήρους, πρόσφατες διατάξεις εισάγουν νέα διαδικασία ειδικής αντιστοίχισης της ιατρικής εκτίμησης και του ποσοστού αναπηρίας.

Η διαδικασία αυτή προσδιορίστηκε από την υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ, για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38 του Ν. 4141/2013

Πλέον, για τη χορήγηση της απαλλαγής κατατίθεται στην αρμόδια αρχή τελωνισμού του αυτοκινήτου, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, ειδική σχετική ιατρική βεβαίωση του ΚΕΠΑ, από την οποία πρέπει να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του στις εν λόγω διατάξεις και πως η συγκεκριμένη πάθηση του είναι δια βίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, πως η προϋπάρχουσα νομοθεσία ήταν επαρκής, και πως ήταν δυνατόν αυτή, με μικρές αλλαγές, να προσαρμοστεί στο θεσμικό πλαίσιο και τη διοικητική διαδικασία λειτουργίας του ΚΕΠΑ.

Θεωρεί ότι η λύση που επελέγη αναπαράγει την πολυνομία, αυξάνει το συνολικό κόστος διαχείρισης, καθώς ενισχύει τη διοικητική πολυπλοκότητα αντί να την απλοποιεί και το σημαντικότερο επιβαρύνει τα άτομα με αναπηρία, καθώς δημιουργεί την ανάγκη επανειλημμένης πιστοποίησης της αναπηρίας τους.

Τόνισε ότι η θέσπιση ενιαίου φορέα και ενιαίας διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας με τα άρθρα 6 και 7 του Ν. 3863/2010 περί ΚΕΠΑ πρέπει να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω βήματα απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά στις παροχές στα άτομα με αναπηρία.

Τέλος, η Αρχή είχε επισημάνει, στην ειδική έκθεσή της για τη λειτουργία του ΚΕΠΑ (Φεβρουάριο 2013) ότι ελάχιστα θα επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους κλήθηκε να υπηρετήσει ο νέος αυτός θεσμός, όσο η νομοθεσία που αφορά στα άτομα με αναπηρία παραμένει αποσπασματική, περίπλοκη και περιπτωσιολογική.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213 1306 610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306 625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604

Πηγή: taxheaven

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου