Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

R.I.E. Parenting: Η νέα τάση του Χόλιγουντ

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει και διαβάσει για διάφορες τακτικές διαπαιδαγώγησης και ανατροφής των παιδιών, που κατά κύριο λόγο γεννιούνται και ακμάζουν στους κύκλους των διασήμων. Πρόκειται για τις λεγόμενες πρακτικές εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, που άλλοτε αναιρούν τις παραδοσιακές αρχές ως παρωχημένες κι άλλοτε τις αναπροσαρμόζουν στα νέα δεδομένα της εκάστοτε εποχής. Τώρα, λοιπόν, έρχεται άλλο ένα καινούργιο trend, που έχει αρχίζει να εφαρμόζεται φανατικά από τους διάσημους γονείς του Χόλιγουντ -όπως είναι η Πενέλοπε Κρουζ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ- και είναι γνωστό ως «Resources for Infant Educarers» Parenting. Βασική αρχή της νέας αυτής πρακτικής είναι να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας σαν να είναι ενήλικα. 

Ενώ οι περισσότεροι γονείς στρέφονται στα παιχνίδια, τα ριλάξ και τα καρότσια, προκειμένου να απασχολήσουν ή να ηρεμήσουν τα μωρά τους από το κλάμα, το RIE ενθαρρύνει τους γονείς να τα αντιμετωπίζουν σαν να είναι «μικροί ενήλικες». Η τεχνική αυτή -που υπόσχεται μακροπρόθεσμα παιδιά πιο ικανά και με αυτογνωσία- εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 από την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας Μάγκντα Γκέρμπερ. Κύριος άξονας στη σχέση του γονιού με το παιδί του αποτελεί η έννοια του σεβασμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενήλικοι θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να επιλύουν τα ενδεχόμενα «προβλήματά» τους χωρίς παρεμβολές.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της συγκεκριμένης πρακτικής είναι τα εξής:

- Όχι στα παιδικά μπουκαλάκια και κούπες - αυτά υποδηλώνουν ότι τα παιδιά είναι ανίκανα να πιουν σωστά.

- Όχι στα παιδικά καθίσματα με ζώνες - αυτά απλά ενθαρρύνουν τα παιδιά να τις ανοίξουν. 

- Όχι στα ψηλά παιδικά καρεκλάκια - δεν ενθαρρύνουν τα μωρά «να τρώνε με αξιοπρεπή τρόπο».

- Όχι στη μωρουδίστικη ομιλία.

- Όχι στα παιχνίδια - δεν τα χρειάζονται τα παιδιά. 

- Όχι στις κουδουνίστρες.

- Όχι στα μόμπιλε.

- Όχι στις πιπίλες - «τα μωρά έχουν το δικαίωμα να κλάψουν, και οι πιπίλες τούς το στερούν».

- Όχι στα νανουρίσματα για τον ύπνο - προσπαθώντας να κατευνάσετε το μωρό σας, «παρεμβαίνετε στα συναισθήματά του».

- Όχι στις στράτες. 

Όλα όσα πρεσβεύει η νέα αυτή πρακτική φαίνεται να βρίσκουν τεράστια αποδοχή στους οικογενειακούς κύκλους του Χόλιγουντ. «Το RIE μάς πάει πίσω στα βασικά… και μας βοηθάει να γίνουμε όλοι καλύτεροι: γονείς και παιδιά», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο «Vanity Fair» η διάσημη ηθοποιός και συγγραφές Τζέιμι Λι Κέρτις, που είναι μαμά δύο παιδιών. Ωστόσο, οι κριτικές διίστανται, καθώς υπάρχει και η άποψη πολλών που υποστηρίζει ότι η νέα αυτή τάση είναι πολύ σκληρή και ανελέητη για τα παιδιά.

Όπως και να 'χει, όλοι θα συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι κουραστικό και πολλές φορές εξαντλητικό… είναι, όμως, και το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής μας. Πρόκειται για το δικαίωμα των παιδιών μας στη ζωή και, ως γονείς τους, οφείλουμε να το υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο! 

Από τη Ζαχαρία Πηνελόπη στο imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου