Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η σοκολάτα δεν παχαίνει τους εφήβους υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές

Η σοκολάτα όχι μόνο δεν παχαίνει τα παιδιά αλλά όσο περισσότερη τρώει κανείς, τόσο μειώνεται το ποσοστό του λίπους στον οργανισμό του, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nutrition.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, με επικεφαλής την Δρ Μαγδαλένα Κουένκα - Γκαρθία, μελέτησαν περισσότερους από 1.500 ευρωπαίους εφήβους, ηλικίας 12-17 ετών, και διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό (τόσο του συνολικού λίπους, όσο και του κοιλιακού λίπους), με συνέπεια να μειώνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Η γενικευμένη αυτή μείωση του λίπους συμβαίνει ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλική ωρίμανση, από το αν ο έφηβος αθλείται, από το τι τρώει και πίνει.

Η μελέτη εντασσόταν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence), που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και μελετά σε εννέα χώρες πώς η υγιεινή διατροφή των εφήβων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας τους.


«Μολονότι η σοκολάτα θεωρείται τροφή υψηλής ενεργειακής-θερμιδικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, οι πιο πρόσφατες μελέτες σε ενηλίκους έχουν δείξει πως η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών», εξηγεί η Δρ Κουένκα - Γκαρθία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιολογική επίδραση των τροφών, όπως της σοκολάτας, δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο με βάση το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Επειδή η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ιδίως κατεχίνες, έχει πολλές υγιεινές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιϋπερτασικές, με αποτέλεσμα να δρα προστατευτικά από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια.

Εξάλλου, μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα ότι δηλαδή, η συχνή κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζαςι. Το «κλειδί» πιθανώς βρίσκεται στην επίδραση των κατεχινών αφενός πάνω στην παραγωγή της κορτιζόλης και αφετέρου πάνω στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, παράγοντες που και οι δύο σχετίζονται με την παχυσαρκία. 

Πάντως, οι ισπανοί επιστήμονες τόνισαν ότι η σοκολάτα καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο, χωρίς υπερβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου