Ο αυτισμός φαίνεται να υπο-διαγνώσκεται στα κορίτσια καθώς δεν είναι τόσο υπερκινητικά όπως τα αγόρια, αναφέρουν ερευνητές από την Αυστραλία. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders.
«Υποθέτουμε ότι τα κορίτσια είναι πιο εύκολο να μην διαγνωστούν με αυτισμό, επειδή δεν είμαστε καλοί στον εντοπισμό τους» λέει η Tamara May, η οποία διεξήγαγε την έρευνα στα πλαίσια του διδακτορικού τους στο Πανεπιστήμο Monash της Μελβούρνης (υπό την εποπτεία των καθηγητών Kim Cornish και Nicole Rinehart της Σχολής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής). «Τα αγόρια συχνά έχουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς όπως η υπερκινητικότητα και για αυτό το λόγο υποπέφτουν πιο εύκολα στην προσοχή των ειδικών σε σχέση με τα κορίτσια». Περίπου τέσσερα αγόρια διαγνώσκονται με αυτισμό για κάθε ένα κορίτσι, αλλά σύμφωνα με τη May το γεγονός αυτό μπορεί να μην αντανακλά ακριβώς την πραγματικότητα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού στα δύο φύλα.
«Δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός λόγος που να μπορεί να εξηγήσει τη διαφορά εμφάνισης του αυτισμού στα δύο φύλα» εξηγεί η May. Αυτή και οι συνάδερφοί της μελέτησαν 56 παιδιά (ηλικίας 7- 12 ετών) που είχαν διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού και 44 τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.
Τα παιδιά, τα μισά από το οποία ήταν κορίτσια, εξετάστηκαν δύο φορές, με διάστημα ενός έτους, για αυτισμό και άλλα συμπτώματα. Και τις δύο φορές τα ευρήματα ήταν ίδια. “Δεν υπήρχε διαφορά στα συμπτώματα του αυτισμού” λέει η May. «Είναι περίπου ίδια στα αγόρια και στα κορίτσια». Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αγόρια είχαν υψηλό επίπεδο υπερκινητικότητας, το οποιο δεν είναι ειδικό σύμπτωμα του αυτισμού.
Η May ανέφερε ότι τα συμπτώματα της υπερκινητικότητας, όπως το να σκαρφαλώνουν σε πράγματα ή να φωνάζουν παρορμητικά, γίνονται εύκολα αντιληπτά από γονείς και δασκάλους, και μπορεί να εξηγήσει γιατί περισσότερα αγόρια διαγνώσκονται με αυτισμό.
«Αυτά είναι προβλήματα συμπεριφοράς που αντιλαμβανόμαστε εύκολα και λέμε ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το παιδί και ότι πρέπει να πάμε σε κάποιο γιατρό ή ψυχολόγο για αξιολόγηση» λέει η ερευνήτρια. «Ο τροχός που τρίζει, λαδώνεται».
Μολονότι και τα αγόρια και τα κορίτσια με αυτισμό στην συγκεκριμένη μελέτη είχαν παρόμοια επίπεδα δυσκολίας στον τομέα της επικοινωνίας και της κοινωνικής ανάπτυξης, η May ανέφερε ότι τα αγόρια λάμβαναν περισσότερη βοήθεια σε σχέση με τα κορίτσια.
«Αναρωτιόμαστε αν τα κορίτσια λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προκειμένου να διερευνηθεί το αν υπάρχουν περισσότερα κορίτσια με αυτισμό σε σχέση με όσα διαγνώσκονται, η May αναφέρει ότι σύντομα θα ξεκινήσει μια εκστρατεία που θα έχει τίτλο «τα χαμένα κορίτσια του αυτισμού» στο Πανεπιστήμιο του Deakin, στο Geelong όπου βρίσκεται. «Αν συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα μέσω της κοινότητας, θα ψάξουμε για μητέρες και πατέρες που έχουν μη διεγνωσμένο αυτισμό» αναφέρει. «Θέλουμε να δούμε πόσα χαμένα κορίτσια θα βρούμε».
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου