Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πόσο αυστηρός πρέπει να είσαι με το παιδί σου?

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει αναρωτιέστε όλο και περισσότερο αν θα πρέπει να είστε πιο αυστηροί μαζί του ή πιο ελαστικοί. Οι απαιτήσεις διαρκώς αλλάζουν και ο καθένας γύρω σας πιθανότατα έχει να σας πει και μία διαφορετική άποψη. Επιπλέον όλο και πιο συχνά ακούτε ότι πρέπει να θέτετε όρια στο παιδί σας, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό στην πράξη.

Είναι σαφές ότι επιθυμείτε να προσφέρετε ένα ισορροπημένο και ήρεμο περιβάλλον στο παιδί σας, όμως αναμφίβολα θα έρθουν και στιγμές που θα προκληθεί ένταση και θα χρειαστεί σαν γονέας να διατυπώσετε τη διαφωνία σας απέναντι σε κάτι που έκανε ή να του θέσετε όρια σε μία απείθαρχη συμπεριφορά του.

Τα παιδιά παρότι επιφανειακά δείχνουν πως προτιμούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, ουσιαστικά έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από ένα σταθερό περιβάλλον όπου τα όρια είναι σαφή και οι απαιτήσεις των γονέων είναι συγκεκριμένες και κατανοητές. Η πειθαρχία, λοιπόν, είναι απαραίτητος και σημαντικός παράγοντας στο μεγάλωμα ενός παιδιού και όταν είναι σε λογικά πλαίσια του προσφέρει ασφάλεια και αίσθηση σιγουριάς μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, αλλά αν ανησυχείτε μήπως είστε πολύ αυστηροί με το παιδί σας δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε τον τρόπο που επικοινωνείτε μαζί του. Αν διαπιστώσετε ότι θέτετε πάρα πολλούς κανόνες ακόμα και για επουσιώδη ζητήματα, ότι ο τρόπος που του απευθύνεστε περιέχει πολλές απαγορεύσεις ή κριτική, ότι το απειλείτε συχνά με τιμωρίες ή ότι δεν ακούτε τη γνώμη του, τότε θα πρέπει να είναι ένα «καμπανάκι» για εσάς ότι ίσως είστε πολύ αυστηροί μαζί του. Επιπλέον αν το παιδί σας έχει σταματήσει να σας μιλάει για το πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο ή για πράγματα που το απασχολούν, αν δεν παίζει πια τόσο πολύ ή έχει σταματήσει να φέρνει φίλους στο σπίτι σας στέλνει μηνύματα ότι πιθανόν έχει δυσκολευτεί αρκετά με τους κανόνες που του επιβάλλετε.

Πέρα από το περιεχόμενο των κανόνων που θέτετε στο παιδί σας εξίσου σημαντική είναι η όλη στάση σας και η μη λεκτική συμπεριφορά σας. Θα πρέπει το σώμα σας, ο τόνος της φωνή σας, η έκφραση του προσώπου σας να συνάδουν με αυτό που του λέτε και να μην το ακυρώνουν. Επιπλέον είναι σημαντικό ακόμα και αν είστε αυστηροί προς το παιδί σας να παραμένετε τρυφεροί και στοργικοί απέναντί του. Αυτό που δεν αντέχει περισσότερο ένα παιδί είναι ένας ψυχρός γονέας και όχι τόσο ένας αυστηρός γονέας που όμως δείχνει σε κάθε ευκαιρία την αγάπη του.

Επίσης, είναι εξαιρετικά βοηθητικό αν του επιβάλλετε μία τιμωρία ή του στερείτε κάτι που του αρέσει να δείχνετε ότι δεν τιμωρείτε εκείνο, αλλά την πράξη του. Επιπλέον αντί να εστιάζετε μόνο στα αρνητικά που κάνει και στις ανάλογες τιμωρίες, να το ενισχύετε και να το επιβραβεύετε για όλα όσα κάνει σωστά.

Ένας συνδυασμός άνευ όρων αγάπης και σταθερής πειθαρχίας θα βοηθήσει εσάς να διατηρήσετε την ισορροπία και το παιδί σας να μεγαλώσει σε ένα υγιές περιβάλλον όπου θα του ενισχύσει την υπευθυνότητα.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. – 1056», ώστε να συζητήσετε με ένα ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το μεγάλωμα του παιδιού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου