Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα!

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ιωάννης Υφαντόπουλος (φωτογραφία) υπογραμμίζει ότι «δε θα χάσουμε μόνο χρόνια, υπό την έννοια του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά κυρίως θα χάσουμε ποιότητα μέσα στα χρόνια αυτά». Την περίοδο της κρίσης, προσθέτει ο ίδιος, οξύνονται οι ταξικές ανισορροπίες και οι κοινωνικές ανακατατάξεις, με τις μεσαίες και χαμηλές τάξεις να είναι αυτές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Υφαντόπουλο, μπορεί στις αρχές του 2000 να λέγαμε ότι είμαστε Νοτιοευρωπαίοι, αλλά τελικά σήμερα αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Βαλκάνιοι και παρουσιάζουμε «συμπτώματα» παρόμοια με αυτά που παρουσίασαν οι ανατολικές χώρες τη δεκαετία του '90.

Τα πρώτα «θύματα» της κρίσης, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι οι ευπαθείς ομάδες, όπως καρκινοπαθείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και υπέρταση, που αποτελούν περίπου το 38% του πληθυσμού, και ακολουθούν οι ηλικιωμένοι, οι οικονομικά ασθενέστεροι αλλά και τα βρέφη.

Το γεγονός ότι λόγω της κρίσης αυξάνεται στη χώρα μας η βρεφική θνησιμότητα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντόπουλο, την εποχή του Μεσοπολέμου η βρεφική θνησιμότητα άγγιζε μεν τα 140 θανόντα βρέφη ανά 1.000, αλλά μέχρι το 2008 η πορεία της ήταν καθοδική, φτάνοντας στα 2,3 θανόντα βρέφη ανά 1.000. Για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια η βρεφική θνησιμότητα άρχισε να αυξάνεται, αγγίζοντας τα 3,7 θανόντα βρέφη ανά 1.000. Οπως διευκρινίζει ο καθηγητής, η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας είναι ένας δείκτης άμεσα συνυφασμένος με τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες και επηρεάζεται σημαντικά από την κατοικία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και τον τρόπο επιβίωσης των γονέων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου