Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Οι Ελληνες αυξάνουν το μορφωτικό τους επίπεδο γενιά με γενιά

Ενας στους δύο Ελληνες με γονείς μέσης εκπαίδευσης έφτασε μέχρι το υψηλό επίπεδο, ενώ επτά στους δέκα από οικογένεια υψηλού επιπέδου το διατήρησε, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο εκπαίδευσης των Ευρωπαίων σε σχέση με αυτό των γονέων τους.

Η Ελλάδα παρουσιάζει την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην μετάβαση από το μέσο επίπεδο των γονέων στο υψηλό επίπεδο των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα, από τους συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν γονείς που αποφοίτησαν από το Λύκειο (ή κάποιο μεταλυκειακό θεσμό, αλλά όχι ΑΕΙ-ΤΕΙ), το 69% προχώρησε μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καλύτερη επίδοση από τη χώρα μας καταγράφεται μόνο σε Γαλλία (56%), Κύπρο (53%), Ισπανία και Ιρλανδία (52%).

Οι «τυχεροί» που γεννήθηκαν σε οικογενειακό περιβάλλον με γονείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έφτασαν στο ίδιο επίπεδο σε ποσοστό 69%. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα είναι 11η, καθώς υπάρχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ, όπως το 82% στην Πορτογαλία, το 79% στην Ιρλανδία και το 78% στην Κύπρο.

Αντίθετα, «παγιδευμένοι» στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του οικογενειακού περιβάλλοντος παρέμειναν 31% των Ελλήνων που δεν προχώρησαν ούτε στη μέση εκπαίδευση, αλλά και ένα 47% που δεν έφτασε σε υψηλό επίπεδο.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου