Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Σοκολάτα ή …καλικαντζαρόσουπα;

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πόλη, μαζί με τα παιδιά σας! 
Από την Κορίνα Φαρμακόρη 

Να τα πούμε; Σίγουρα το έχετε ακούσει ήδη πολλές φορές, εμείς όμως δε θα σας πούμε τα κάλαντα. Θα σας πούμε τα μέρη που μπορούμε να πάμε με τα παιδιά μας για να περάσουμε όμορφα, να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε το χρόνο μαζί τους, τώρα που είμαστε λίγο πιο χαλαροί. 

Φέτος τα Χριστούγεννα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου (www.eugenfound.edu.gr) έχει ετοιμάσει πολλές εορταστικές δραστηριότητες, από τις 26/12 μέχρι τις 7/1, για μικρούς και μεγάλους! Στην εορταστική ενότητα «H Επιστήμη στον ρυθμό των Χριστουγέννων» οι επισκέπτες θα παίξουν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με παράξενα όργανα, θα μάθουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, θα δουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν», ενώ θα πουν τα κάλαντα με ευφάνταστους τρόπους. Επίσης, θα δουν μία Χριστουγεννιάτικη έκθεση ζωγραφικής και θα πειραματιστούν με τα μικροκύματα. 

To Mουσείο της Ακρόπολης (www.theacropolismuseum.gr) είναι πόλος έλξης ανεξαρτήτως εποχών, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, όμως, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να βρεθούμε εκεί. Το Μουσείο έχει ετοιμάσει παιδικά εργαστήρια, συναυλία με Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες (29/12 στις 12:00 μ.μ.), οικογενειακά αρχαιολογικά παιχνίδια, κεράσματα και πολλές ακόμη εκπλήξεις. Την Κυριακή 19/12 στις 11:00 π.μ. και 13:00 μ.μ., τα παιδιά 7-12 ετών θα φτιάξουν γλυκίσματα με υλικά της αρχαιότητας για να τα προσφέρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). 

Το Σάββατο 28/12 στις 11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ., το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (www.hcm.gr) θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων, με θέμα «Ανακαλύπτω τα μυστικά του Εθνικού Κήπου» στον Εθνικό Κήπο. Tα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους θα περιηγηθούν στον Εθνικό Κήπο, θα φέρουν εις πέρας πολύχρωμες αποστολές και τέλος, θα συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τα φυτά, τα ζώα και τα μνημεία του χώρου (δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3312995). 

Στο Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr) την Κυριακή 29/12 στις 11:30 π.μ., τα παιδιά 4-5 ετών θα γνωρίσουν το Μουσείο Σοκολάτας που στεγάζεται σε μια παλιά ταβέρνα της Μπρυζ, στο Βέλγιο. Θα κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και θα απολαύσουν μαζί με τους Μάγιας ένα ποτήρι ζεστού κακάο, σα δώρο σταλμένο από τους θεούς, θα ανακαλύψουν πώς έφτασαν αυτοί οι μαγικοί κόκκοι στην Ευρώπη και πώς δημιουργήθηκαν η σοκολάτα, οι πραλίνες, τα σοκολατάκια, η μαύρη και η λευκή σοκολάτα. Μετά απ’ όλο αυτό το ταξίδι θα ζωγραφίσουν με τι άλλο; Με σοκολάτα! 

Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας (www.mce.gr) ειδικεύεται στα Παραμυθοκαμώματα με Συναισθήματα και 27-30/12 και 2-5/1 στις 13:00 μ.μ.-14:00 μ.μ. περιμένει τα παιδιά 5-12 ετών για … «Καλικαντζαρόσουπα»! Οι καλικάντζαροι υπάρχει περίπτωση να μαγειρεύουν κάτι καλό; Δύσκολο, σκανταλιά μαγειρεύουν και πολύ μεγάλη μάλιστα. Αρπάζουν λέει …επιθυμίες! Το εργαστήρι βοηθάει τα παιδιά, μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι, να επεξεργαστούν το συναίσθημα της επιθυμίας. 

Με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος, η οποία φέτος διαθέτει στολισμένο καραβάκι στη θέση του δέντρου, ο Δήμος Αθηναίων (www.cityofathens.gr) έχει ετοιμάσει μια σειρά από εκδηλώσεις για όλες τις μέρες των γιορτών, ανάμεσά τους και πολλές που απευθύνονται σε παιδιά. Θεατρικά παιχνίδια, εικαστικά εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιών, κουκλοθέατρο, ξυλοπόδαροι, θεατρικές παραστάσεις και πολλά ακόμα δρώμενα περιμένουν τα παιδάκια, αλλά και τους γονείς τους, να απολαύσουν τις γιορτές και την πόλη, η οποία συνήθως είναι μάλλον μελαγχολική. Δείτε το πρόγραμμα και κατεβείτε στο κέντρο, σίγουρα θα βρείτε να κάνετε κάτι ενδιαφέρον. 

Τα Χριστούγεννα έφτασαν σχεδόν κι εύχομαι το «πνεύμα» τους να καταφέρει να μας αγγίξει, έστω και πρόσκαιρα. Ας αφεθούμε στη μαγεία των ημερών κι ας δανειστούμε για λίγο τα μάτια των παιδιών. Δεν είναι καλύτερα έτσι;

Πηγή: Lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου