Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Bookwave, μια δεύτερη «ζωή» για τα βιβλία από το Library4all

Αν έχετε παιδικά βιβλία που δεν χρειάζεστε, ελληνικά ή ξενόγλωσσα, για ηλικίες 5 έως 12 ετών, καινούργια ή σχεδόν καινούργια, μπορείτε να περάσετε τις επόμενες μέρες και να τα αφήσετε στο Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να «πιάσουν τόπο» σε βιβλιοθήκες νηπιαγωγείων, δημοτικών και ιδρυμάτων που φροντίζουν παιδιά στην Αττική.

Η δράση Bookwave είναι μια πρωτοβουλία του Library4all, μιας εθελοντικής οργάνωσης η οποία, όπως μας λέει η κ. Ελένη Γερουλάνου, ιδρυτικό μέλος της, «έχει σκοπό να εμπνέει τα παιδιά να ανακαλύπτουν τη γνώση και να νιώθουν τη μαγεία της φύσης και του πολιτισμού». Αυτό μπορεί να γίνει (και) μέσα από το βιβλίο. «Υπάρχουν σχολεία χωρίς πετρέλαιο και παιδιά που στερούνται τα βασικά», συνεχίζει η ίδια, «αλλά νομίζω ότι πρέπει, εκτός από το να δώσουμε προτεραιότητα στην άμεση ανακούφιση των παραπάνω, να δούμε και πέρα από την οικονομική κρίση.

Ερευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τα βιβλία από μικρή ηλικία αποκτούν αναγνωστικές συνήθειες». Οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες των σχολείων είναι συνήθως (τουλάχιστον) ελλιπείς, και αυτό αποδεικνύεται από τις κρούσεις που έχουν ήδη δεχτεί οι διοργανωτές, καταγράφοντας τεράστια ζήτηση από σχολεία και ιδρύματα. Η ιδέα του Bookwave γεννήθηκε μετά τη συνάντηση με τη Σούζαν Ρόμπινς, ιδρύτρια του αντίστοιχου Project Cicero της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια προσεγγίστηκε το Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα Μποδοσάκη και έτσι κατέστη δυνατό να προκύψει τελικά το Bookwave. Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου θα διοργανωθούν δωρεάν εργαστήρια, με δυνατότητα διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα για παιδιά με πρόβλημα ακοής, ενώ ένα από τα εργαστήρια απευθύνεται σε παιδιά με απώλεια όρασης και στους συνοδούς τους. 21-24 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κριεζώτου και Πειραιώς).

Περισσότερες πληροφορίες: www.bookwave.library4all.com/

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου