Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να δυναμώσουν τα οστά και τα δόντια, τα δικά σας και του μωρού που τώρα σχηματίζονται. Μήπως όμως δεν είναι μόνο αυτό; Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που το κάνουν απαραίτητο;
Έχετε ακούσει και διαβάσει πολλές φορές ότι το ασβέστιο είναι «υπεύθυνο» για την υγεία και την ανθεκτικότητα των οστών και των δοντιών. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μάλιστα, δουλεύει για δύο. Το μωρό που μεγαλώνει στην κοιλιά χρειάζεται πολύ ασβέστιο για να σχηματίσει τα οστά του και να προετοιμάσει τα δόντια του, που δημιουργούνται τώρα, παρ’ ότι εμφανίζονται κάποιους μήνες μετά τη γέννηση. Εάν η μαμά δεν του προμηθεύσει την απαραίτητη ποσότητα, εκείνο θα πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται από τα αποθέματα του οργανισμού της. Δηλαδή, από τα οστά και τα δόντια της, τα οποία έτσι αποδυναμώνονται. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και μετά τον τοκετό, στη διάρκεια του θηλασμού. Τότε το μωρό θα εκμεταλλεύεται κάθε γεύμα. Γι’ αυτό πρέπει από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης να αρχίσετε να αυξάνετε το ποσό του ασβεστίου που συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας. Αυτά είναι τα βασικά που όλοι μας πάνω κάτω γνωρίζουμε. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εξασφαλίζουμε μια καλή ποσότητα ασβεστίου. Ας τους μάθουμε:
1. Προστατεύει την υγεία του παιδιού
Το ασβέστιο δεν βρίσκεται μόνο στα οστά και στα δόντια, αλλά και στα κύτταρα του νευρικού συστήματος, όπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των πληροφοριών, δηλαδή των νευρομυικών συνάψεων. Αυτή είναι μια θεμελιώδης λειτουργία για το έμβρυο, που συμβάλλει και στην πρόληψη κάποιων προβλημάτων όπως η δισχιδής ράχη.
Πότε και πώς
Χρειάζεται συνεχής παροχή ασβεστίου. Επωφεληθείτε από τη δίψα σας, η οποία μάλιστα θα αυξηθεί σημαντικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εναλλάσσετε ένα ποτήρι γάλα με νερό (υπάρχουν μεταλλικά νερά εμπλουτισμένα με ασβέστιο). Πιείτε το σκέτο ή αρωματισμένο με το χυμό μισού λεμονιού ή λίγα φυλλαράκια μέντας ή χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε το αγαπημένο σας αφέψημα (ένα τίλιο το βράδυ, για να κοιμηθείτε καλύτερα).
2. Καταπολεμά το άγχος
Έρευνες έδειξαν ότι συχνά μια κρίση άγχους σχετίζεται με την έλλειψη ασβεστίου. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί προκάλεσαν κρίσεις άγχους χορηγώντας γαλακτικό οξύ. Η κρίση δεν εμφανιζόταν εάν στην ουσία αυτή προσέθεταν λίγα ιόντα ασβεστίου. Επομένως, το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι σε θέση να εξουδετερώσει τα αποτελέσματα του γαλακτικού οξέος, το οποίο «ερεθίζει» το νευρικό σύστημα. Δεδομένου ότι συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το νευρικό σύστημα γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο, το ασβέστιο προσφέρει πολύτιμη βοήθεια για να αποφευχθούν τέτοιου είδους συμπτώματα.
Πότε και πώς
Ο «άσος στο μανίκι» σε αυτή την περίπτωση είναι τα αποξηραμένα φρούτα. Ως προληπτικό μέσο, πρέπει να εξασφαλίζετε μια καλή ποσότητα καθημερινά. Αρχίστε με ένα πρωινό πλούσιο σε ασβέστιο. Το ιδανικό μενού για το πρωί είναι ένα φρούτο (ένα πορτοκάλι για παράδειγμα) και μετά ένα γιαούρτι ή ένα φλιτζάνι γάλα με λίγες κουταλιές μούσλι, που είναι πλούσια σε αποξηραμένα φρούτα (μπορείτε βέβαια να τα προσθέσετε και μόνη σας). Εάν, παρόλα αυτά, σας κυριεύει το άγχος, μετριάστε τη δύναμή του τρώγοντας καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια. Να έχετε πάντα λίγα στην τσέπη. Είναι τα ιδανικά για να κόβετε την πείνα σας.
3. Βοηθά στον τοκετό
Το ασβέστιο βρίσκεται πραγματικά παντού στον οργανισμό, ακόμη και στο αίμα (στον ορό του συγκεκριμένα). Βασική αποστολή του είναι η πήξη του αίματος, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, κυρίως στη διάρκεια του τοκετού, για να αποφευχθούν και να προληφθούν πιθανές αιμορραγίες.
Πότε και πώς
Καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φυσικά. Ένα κόλπο για να τρώτε πολύ ασβέστιο με τρόπο πρακτικό και ευχάριστο, είναι να καταναλώνετε πολλές σαλάτες, που είναι επιπλέον ιδανικές και για όσες ανησυχούν για το δείκτη της ζυγαριάς. Για να αποφύγετε τη μονοτονία, να εναλλάσσετε τα συστατικά. Προτιμήστε όσα είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο, όπως ρόκα, αντίβ, καρδιές από αγκινάρες, ελιές, ψιλοκομμένο λάχανο, μαρούλι, φινόκιο. Μόλις ετοιμάσετε τα λαχανικά προσθέστε στη σαλάτα λίγους κύβους τυρί. Διαλέξετε όποιο προτιμάτε από τα πολλά και νόστιμα που υπάρχουν. Μόνο εάν πρέπει να προσέχετε το βάρος σας, προτιμήστε τα άπαχα.
4. Προστατεύει από τη ρύπανση
Το μεγαλύτερο μέρος του μολύβδου που ρυπαίνει τον αέρα που αναπνέουμε (και τον οποίο, μέσω της μαμάς, αναπνέει και το έμβρυο) προέρχεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Έχει αποδειχτεί ότι ο μόλυβδος εναποτίθεται στα οστά, αλλά ότι αυτό δεν συμβαίνει εάν τα οστά είναι πλήρη σε ασβέστιο. Να ένας σοβαρός λόγος για να μην διακινδυνεύετε την έλλειψή του.
Πότε και πώς
Ασφαλώς είστε πιο εκτεθειμένη στο μόλυβδο και στη ρύπανση όταν βγαίνετε περίπατο. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζετε την παρουσία ασβεστίου στον οργανισμό σας. Ένας σύμμαχος που αφυπνίζεται ακριβώς ότανπερπατάτε στο ύπαιθρο είναι ο ήλιος. Διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία σταθεροποιεί το ασβέστιο επάνω στα οστά. Ποιο ασβέστιο, όμως; Αυτό που θα βρείτε στο παγωτό ή στο γιαούρτι που θα φάτε περπατώντας ή καθισμένη στο πάρκο, ενώ απολαμβάνετε τον ήλιο.
5. Εμποδίζει τις κράμπες και τους πόνους της πλάτης
Οι κράμπες, οι οποίες είναι πολύ συχνές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μαζί με τους πόνους στην πλάτη, είναι βασικά σημάδια έλλειψης ασβεστίου. Και αυτό γιατί το πολύτιμο μέταλλο δεν βρίσκεται μόνο στα οστά, αλλά και στους μυς. Όταν δεν είναι αρκετό, οστά και μύες αδυνατίζουν και μας ειδοποιούν ακριβώς μέσω των πόνων. Αυτό το σύμπτωμα πρέπει να ακούτε προσεκτικά και να το θεραπεύετε, εάν δεν θέλετε να επηρεαστεί και ο πιο ευαίσθητος μυς, δηλαδή η καρδιά, που έχει ανάγκη το ασβέστιο για να χτυπά. Η ένταση του παλμού αυξάνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αντλεί τη μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, η οποία εισάγεται πλέον στην κυκλοφορία.
Πότε και πώς
Εδώ χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση ασβεστίου, ώστε να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών και να φτάσει γρήγορα στα οστά και τους μυς, τις φέρουσες δομές του οργανισμού μας, οι οποίες τώρα που η κοιλιά αρχίζει και μεγαλώνει έχουν αρκετή δουλειά παραπάνω. Και σε αυτή την περίπτωση αρκεί να ανοίξετε το ψυγείο και θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε. Το κίτρινο τυρί έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από όλα τα τρόφιμα. Έχει και άλλο ένα πλεονέκτημα, είναι «προσαρμόσιμο». Με δυο λόγια μπορείτε να το φάτε όπως σας αρέσει. Με λίγο ψωμί, τριμμένο πάνω από τα μακαρόνια ή τη σούπα, σε πίτες, στη σαλάτα. Επιπλέον, τριμμένο είναι ιδανικό για να πλάσετε κεφτεδάκια και γενικά όσο πιο πολύ έχει κανείς… τόσο πιο πολύ βάζει.
Πόσο ασβέστιο περιέχουν τα 100 γραμμάρια καθεμιάς από τις παρακάτω τροφές;
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Έμενταλ 1145 mg
Παρμεζάνα 1142 mg
Γραβιέρα 1099 mg
Κεφαλοτύρι 1000 mg
Κασέρι 750 mg
Κρεμώδη τυράκια 697 mg
Φέτα σκληρή 150 mg
Φέτα μαλακή 105 mg
Γιδοτύρι 100 mg
Γιαούρτι πλήρες 125 mg
Γάλα πλήρες 119 mg
Βούτυρο 25 mg
ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΒΓΑ
Στρείδια 186 mg
καλαμάρια 144 mg
καραβίδες 128 mg
κρόκος αβγού 116 mg
ρέγγα καπνιστή 66 mg
ολόκληρο αβγό 4 mg
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Αμύγδαλα 240 mg
ξερά σύκα 186 mg
φουντούκια 150 mg
καρύδια 83 mg
ξερά δαμάσκηνα 59 mg
βατόμουρα 49 mg
πορτοκάλια 49 mg
ΟΣΠΡΙΑ
Σόγια 257 mg
Ρεβίθια 142 mg
Ξερά φασόλια μπαρμπούνια 102 mg
Φάβα 90 mg
Φακές 52 mg
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Νιφάδες καλαμποκιού 74 mg
Ρύζι παρμπόιλντ 60 mg
Φρυγανιές 55 mg
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ρόκα 309 mg
Αγριαγκινάρα 96 mg
Αντίβ 93 mg
Σπανάκι 78 mg
Λάχανο 60 mg
Λαχανάκια Βρυξελλών 51 mg
Μαρούλι 45 mg
Με την συνεργασία του κ. Σπύρου Βλάχου (μαιευτήρας – γυναικολόγος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου