Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Εκδότες συγγραφέων με δυσλεξία.

Η υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου RASP (Rebelling Against Spelling Press) Sarah Fearn εξηγεί πώς αποφάσισε να δημιουργήσει έναν εκδοτικό οίκο που αναλαμβάνει την έκδοση έργων συγγραφέων με δυσλεξία. 

"Από μικρή ηλικία ήθελα να γίνω συγγραφέας. Αγαπούσα τα βιβλία και διάβαζα συνέχεια: βιβλία για παιδιά και εφήβους, για ενήλικες, βιβλία για την επιστήμη, την κηπουρική, κόσμους φαντασίας. Σπούδασα Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο και τώρα δουλεύω σε ένα βιβλιοπωλείο, η τέλεια δουλειά για ένα συγγραφέα. 

Ωστόσο, δεν είναι αυτό το μόνο που κάνω. Είμαι επίσης υπεύθυνη σε έναν μικρό εκδοτικό οίκο που ονομάζεται RASP (Rebelling Against Spelling Press), που ειδικεύεται στην έκδοση των έργων συγγραφέων με δυσλεξία. Έχω και εγώ δυσλεξία και το γράψιμο είναι ένα από τα πράγματα στα οποία είμαι καλή. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι έχουν δυσλεξία δεν είναι καλοί στο γράψιμο, ωστόσο υπάρχουν πολλοί δυσλεξικοί που θέλουν να εκδοθεί η δουλειά τους, που έχουν πολλά να πουν μέσω του γραπτού λόγου. Υπάρχουν δυσλεξικοί που τους αρέσει πολύ το διάβασμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δυσλεξία δεν κάνει την εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής πιο δύσκολη, ή ότι δεν υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες-προκλήσεις για κάποιους τουλάχιστον από τους συγγραφείς με δυσλεξία, ωστόσο, υπάρχουν συγγραφείς με δυσλεξία και κάποιοι από εμάς είμαστε πολύ, πολύ καλοί σε αυτό που κάνουμε". 

Η Sally Gardner είναι μια από τις κορυφαίες σε πωλήσεις συγγραφείς παιδικών βιβλίων που κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Costa Book Awards και το Carnegie Medal για το βιβλίο της Maggot Moon στο οποίο ο ήρωας  έχει δυσλεξία.

Ο RASP έχει εκδόσει κάποιες από τις ιστορίες της στην τελευταία Ανθολογία, Forgotten Letters, μαζί με άλλους ήδη καθιερωμένους αλλά και  πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με δυσλεξία. 

Οι οργανώσεις όπως ο RASP είναι πολύ σημαντικές επειδή ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δουν τι μπορούν να κάνουν πραγματικά τα άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες ή αναπηρία. Παράλληλα, βοηθούν τα άτομα αυτά να δουν ότι μπορούν να πετύχουν. 

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι όποιος ενδιαφέρεται να γράψει, να γίνει συγγραφέας, ακόμα και αν δεν είναι δυσλεξικός, βλέποντας άλλους ανθρώπους με την ίδια επιθυμία να τα καταφέρνουν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παίρνει κουράγιο και αποκτά δύναμη. 

Μπορεί να σας βοηθήσουν να ανοιχτείτε σε άλλες πιθανότητες, νακαταλάβετε ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, όποια και αν είναι αυτά. Αυτή η πίστη στον εαυτό μας είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία.

Απόδοση στα ελληνικά του άρθρου SPOTLIGHT: R.A.S.P’S EDITOR SARAH FEARN TALKS TO US ABOUT PUBLISHING DYSLEXIC WRITERS.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου