Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με την κατάργηση των συμβατικών ιδεών και των ορίων. Ο ψυχολόγος Eugene Subbotsky θέλησε να μάθει εάν μια «επίσκεψη στη χώρα της φαντασίας» μπορεί να απελευθερώσει το μυαλό και τη δημιουργική σκέψη και πραγματοποίησε έρευνα προκειμένου να το διαπιστώσει.
Η σχετική μελέτη αναφέρει ότι «Η μαγεία παρέχει μη ρεαλιστικές, υπερφυσικές λύσεις σε ρεαλιστικά προβλήματα. Βλέποντας λίγο Χάρι Πότερ πριν αποπειραθούμε να λύσουμε ένα σύνθετο πρόβλημα μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της πραγματικότητας. Κάποιες λύσεις που αρχικά μοιάζουν ανέφικτες μπορεί τελικά να αποδειχθούν εφικτές.»
Ο Subbotsky και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν πειραματικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 4, 6 και 8 ετών. Αρχικά, τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα τεστ σχετικά με τη Δημιουργική Σκέψη ως προς τη Δραστηριότητα και την Κίνηση (τεστ TCAM). Τα παιδιά 6 και 8 ετών συμμετείχαν επίσης σε τεστ ζωγραφικής, στην οποία έπρεπε να σχεδιάσουν φανταστικά αντικείμενα –όπως σπίτια, αυτοκίνητα και ζώα– και στη συνέχεια να αξιολογηθούν για τη δημιουργικότητά τους.
Στο δεύτερο στάδιο, τα παιδιά παρακολούθησαν σύντομες ταινίες 15 λεπτών. Τα μισά παιδιά παρακολούθησαν αποσπάσματα από την ταινία Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος τα οποία έδειχναν εικόνες από ζώα που μιλούν, μάγια, ιπτάμενες σκούπες και μαγικά ραβδιά. Τα υπόλοιπα παιδιά παρακολούθησαν αποσπάσματα από την ίδια ταινία, τα οποία όμως δεν περιείχαν κανέναν στοιχείο μαγείας. Έπειτα, τα παιδιά πραγματοποίησαν κι άλλα τεστ TCAM και ζωγράφισαν ξανά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εικόνες μαγείας συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργική απόδοση των παιδιών.
Πηγή: onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου