Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μπορεί ένα νανούρισμα να απαλύνει τον πόνο ενός παιδιού;

Αν κάποιος περπατήσει στις πτέρυγες του νοσοκομείου Great Ormond Street θα ακούσει νανουρίσματα ανάμεσα στον θόρυβο που κάνουν οι διάφορες οθόνες που ελέγχουν την καρδιά. 

Η απαλή φωνή του μουσικού Nick Pickett με το απαλό χάδι στις χορδές της κιθάρας του, ψυχαγωγεί και χαλαρώνει τους νεαρούς ασθενείς στην πτέρυγας Bear.

Σε αυτή την πτέρυγα τα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των τριών. Ορισμένα από αυτά είναι σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμένουν στην ζωή από τον ρυθμικό χτύπο μιας μηχανικής καρδιάς.

Το κρεβάτι του Sam Wallace περιβάλλεται από μπαλόνια, παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο του θυμίζει το σπίτι του. Η γιαγιά του, Viv Green, λέει ότι η μουσική έχει μία μεταμορφωτική επιρροή επάνω του.

"Στον Sammy αρέσει η μουσική, πάντα του άρεσε. Τον κάνει ευτυχισμένο,τον κάνει να θέλει να τραγουδήσει και να χορέψει.Του αρέσει να χορεύει.Από την στιγμή που θα ακούσει την μουσική κουνιέται και αυτό τον χαροποιεί πάρα πολύ-είναι ένα διαφορετικό αγόρι."

Βελτιώνοντας την διάθεση

Αλλά αυτού του είδους η διασκέδαση έχει κλινικό όφελος σε παιδιά όπως ο Sam; Μπορεί η ερμηνεία ενός νανουρίσματος να βοηθήσει τους ασθενείς;

Μια ομάδα από το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο του Roehampton έκανε μια έρευνα για να το διαπιστώσει: Παίζανε παιδικά τραγούδια σε τριάντα-επτά παιδιά και οι νοσοκόμες έλεγχαν τους παλμούς της καρδιάς και παράλληλα εκτιμούσαν τα επίπεδα πόνου των ασθενών.

Η επίδραση της μουσικής πάνω σε ένα παιδί συγκρίθηκε με την επίδραση που θα είχε η αφήγηση μιας ιστορίας σε αυτό ή με το αν το ίδιο το παιδί βρισκόταν σε πλήρη αδράνεια.

Τα αποτελέσματα τα οποία εκδόθηκαν στην εφημερίδα Ψυχολογία της Μουσικής έδειξαν ότι μόνο η μουσική μειώνει τον πόνο, επιβραδύνει τους παλμούς της καρδιάς και βελτιώνει την διάθεση των παιδιών.

Σε δήλωση του ο Dr Pickett ανέφερε ότι αυτό διαφέρει από παιδί σε παιδί.Ορισμένα παιδιά δεν θέλουν να ακούνε μουσική ενώ υπάρχουν και αυτά που το προτιμούν.Κατά την γνώμη του η προτίμηση τους αυτή παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στην έως τώρα ζωή τους.

Ο ίδιος προσθέτει πως η μεγαλύτερη επιβράβευση έρχεται όταν κάποιος παίξει χαλαρωτική μουσική σε ένα συντετριμμένο παιδί και το δει να κοιμάται.Αυτό είναι υπέροχο, είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας ,ο David Hargreaves, του πανεπιστημίου Roehampton είναι πιανίστας jazz και παράλληλα καθηγητής της μουσικής ψυχολογίας.Καθώς αυτός παίζει μια jazz εκδοχή του My Funny Valentine ,δηλώνει πως το κομμάτι αυτό τον ηρεμεί και τον κάνει χαρούμενο.

Ο David Hargreaves αναφέρει ότι τα νανουρίσματα είναι τραγουδάκια με τα οποία τα παιδιά είναι εξοικειωμένα.Οι γονείς τα τραγουδούν με σκοπό να χαλαρώσουν τα παιδιά τους και να τους αποβάλουν το άγχος.

Άραγε όντως τα νανουρίσματα ηρεμούν τα παιδιά όπως οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ;

Τα πιο παλιά νανουρίσματα μπορούν να ανιχνευθούν από την εποχή των Βαβυλωνίων, αλλά κατά τη γνώμη του David Hargreaves αυτό πάει και πιο μακριά.

"Εμείς έχουμε ξεκινήσει να επεξεργαζόμαστε ποιες πτυχές της μουσικής επηρεάζει ,ποιες πτυχές της σωματικής και ψυχολογικής αντίδρασης."

"Η μουσική επηρεάζει την σκέψη μας, την κοινωνική μας συμπεριφορά, τα συναισθήματα μας και τις σωματικές μας αντιδράσεις.Με λίγα λόγια αυτό που λέμε είναι ότι η ευεξία των παιδιών -τα επίπεδα άγχους και χαλάρωσης τους-οφείλονται στο συναίσθημα που τους προκαλεί η μουσική."

Ο εγκέφαλος έχει μια περίπλοκη σχέση με την μουσική. Αυτό είναι κάτι για το οποίο ο καθηγητής Tim Griffiths ,νευρολόγος στο Wellcome Trust and Newcastle University, έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο.

Μεγαλύτερο ρόλο 

O Tim Griffiths πιστεύει ότι ο εγκέφαλος αλλού αναλύει τις μουσικές μελωδίες και αλλού ανταποκρίνεται συναισθηματικά.

"Υπάρχουν δύο μέρη στο μουσικό εγκέφαλο. Είναι το τμήμα το οποίο επεξεργάζεται τον ήχο στο φλοιό και μετά υπάρχει το πιο αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για τις συναισθηματικές αποκρίσεις στη μουσική."

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ξεκινάει μέσα στη μήτρα, άρα δεν του προκαλεί έκπληξη ότι τα παιδιά ωφελούνται από τη μουσική. Αυτό που πιστεύει ότι συμβαίνει είναι ότι το συναισθηματικό κομμάτι του εγκεφάλου επηρεάζεται περισσότερο από τη μουσική σε σχέση με την ανάγνωση. Και αυτό με τη σειρά ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδα του πόνου. 

Η ακαδημαϊκή ομάδα παραδέχεται ότι η έρευνα της βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αλλά είναι πεπεισμένοι ότι στο τέλος η μουσική θα παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στα νοσοκομεία.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου