Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Συνέδριο: To Εκπαιδευτικό Μουσείο


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 – Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013Αθήνα & Θεσσαλονίκη


Κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου θα είναι η εξέλιξη του μουσείου από χώρο συλλογής και έκθεσης έργων τέχνης και ευρημάτων φυσικής ιστορίας σε ένα χώρο κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δρώμενων.

Ορισμένα από τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι η σχέση ανάμεσα στις τέχνες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων, η σχέση επιστήμης και τεχνολογίας καθώς και ο τρόπος χρησιμοποίησης των social media για την διεύρυνση του κοινού των μουσείων.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η συνάντηση διευθυντών και διαχειριστών μουσείων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών για να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μουσείων στην Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική.
Ομιλητές

Jeri Robinson
H Jeri Robinson είναι αντιπρόεδρος του Early Childhood Initiatives στο Παιδικό Μουσείο της Βοστώνης. Έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας ως εκπαιδευτής και σύμβουλος στον τομέα της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η ίδια ανέπτυξε την έκθεση PlaySpace όντας ταυτόχρονα και ιδρυτής του Boston Cultural Collaborative for Early Learning και συνιδρυτής των προγραμμάτων Families First Parenting και CountDown to Kindergarten.

Ειρήνη Παπαδημητρίου
H Ειρήνη Παπαδημητρίου είναι διευθύντρια στο τμήμα Ψηφιακών προγραμμάτων στο Victoria and Albert Museum (V&A). Ταυτόχρονα είναι επικεφαλής του New Media Arts Development στο Watermans. Η ειρήνη Παπαδημητρίου ήταν επίσης μια από τους οργανωτές του πρώτου Mini Maker Faire στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2013.

Wendy Woon
Η Wendy Woon κατέχει τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή στον τομέα της εκπαίδευσης στο Edward John Noble Foundation. Έχει πάνω από 26 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μουσείων. Επιβλέπει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο MoMA, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων ‘Ερμηνεία και Έρευνα, Ενήλικες και Ακαδημαϊκά προγράμματα, Κοινότητα και προγράμματα Πρόσβασης, Ψηφιακή Εκμάθηση, Σχολείο και Οικογενειακά προγράμματα.

Dan Bird
Ο Dan Bird είναι διευθυντής τoυ τμήματος εκθέσεων αλλά και του τμήματος Information Technology στο επιστημονικό κέντρο AT-Bristol, το οποίο εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Εργάζεται στο AT-Bristol από το 2006. Έχει προηγούμενη εμπειρία 12 ετών καθώς εργαζόταν στο επιστημονικό κέντρο Techniquest, στην Ουαλία. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την υποτροφία του στη Noyce Leadership με ειδίκευση στην ανάπτυξη των σχέσεων στα πλαίσια της κοινότητας.

Θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι σημαντικών Ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών.
Αθήνα

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Αθήνα διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μουσείων θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις στον τομέα τους. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση από τοπικούς εκπροσώπους μουσείων και εκπαιδευτικών οργανισμών, με σκοπό να αποκτήσουν οι παρευρισκόμενοι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τα ζητήματα τα οποία θα έχουν ήδη παρουσιαστεί.

H είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, 10.00–17.30

Oι εγγραφές ξεκινούν στις 8.30 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Πού Μουσείο Μπενάκη (Αμφιθέατρο)
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
118 54 Αθήνα

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το British Council.

Θεσσαλονίκη
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη οι παρευρισκόμενοι διακεκριμένοι επιστήμονες στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μουσείων θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν μαζί με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανισμών της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τους.

H είσοδος είναι ελεύθερη.
Πότε Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, 10.00–16.15
Μανώλη Ανδρονίκου 6
506 19 Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τα Πέντε Μουσεία της Θεσσαλονίκης, το Προξενείο της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη και το British Council.

Περοσσότερες πληροφορίες
British Council Dimitris.Mitropoulos@britishcouncil.org & 210 369 2361
Πρεσβεία των ΗΠΑ 210 720 2137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου